Kuten ehkä vielä muistatte, niin mulla on ollut käytössä askelmittari nyt jonkin aikaa ja lupailin teille raportoida tuloksia. Se ehti heilua vähän yli viikon ajan matkassa mukana ja oon oikeestaan aika yllättynyt tuloksista. Näinkö paljon liikun päivässä? Niin ja toisaalta taas – näinkö vähän askelia tulee päivän aikana, kun laiskottaa?

Meidän päivien kulku vaihtelee todella paljon ja se onkin mut tosiaan yllättänyt, miten hyvin askelia tulee ihan suunnittelematta. Liekö itse oon aina vauhti päällä, mutta ainakin tää mun kainalossa viihtyvä kaveri tuntuu lisäävän sitä vauhtia entisestään. Jos ei olla kävelyllä tai kaupungilla kavereiden kanssa, niin ihan täällä kotonakin tulee liikuttua näemmä melko ahkerasti. :)

Meillä poika menee  iltaisin nukkumaan noin klo 19:30-20:00 ja aamulla hän herää ylös vaihdellen 4:30-6:00. Normaali päivä alkaa meillä aina siis aikaisin ja kukas se muu pomppaa pystyyn kuin minä. Ei siis ihme, jos usein jo kello kahdeksan aikaan aamusta on useampi tuhat askelta otettuna, kotona kun tulee hääräiltyä ahkerasti jo ne ekat tunnit. Useimmiten kun lähden lenkkeilemään aamulla, olen jo siinä vaiheessa kävellyt pitkät pätkät, yhtenä aamuna mittarissa oli ennen lähtöä yli 3000 askelta.

Arkipäivien aikana tulee joko oltua kotosalla lenkin jälkeen, käytyä kahvilla kavereiden kanssa, vierailtua esim. mummolassa tai mitä nyt ikinä keksitäänkään. Ruokakaupassa me käydään usein siinä aamusta samalla kun ollaan ulkona muutenkin ja Allu heräilee aamun ekoilta uniltaan siellä kaupassa. Ihmettelee valoja ja värikkäitä hyllyjä. :)

Se mikä mut yllätti tässä testissä, oli päivien todellinen aktiivisuus. Vaikka tehtäis aivan eri asioita ja oli sitten viikonloppu tai arki, niin askelia on kertynyt joka päivä noin 12-15 000. Aika paljon eikö? Olisin jotenkin itse veikannut, että tulee liikuttua paljon vähemmän.

Yksi päivä oli poikkeus, nimittäin toissa perjantai. Muistatte varmaaan kun tuli takatalvi ja aamulla herättiin kunnon lumihuntuun pihalla? Heh, no mäpä pistin vähän takatalvelle vastaan ja päätin, että tänään ei kyllä liikuta ulkona liikaa, vaan pidetään ansaittu lepopäivä. No, kuinkas siinä kävi? Sinäkin päivänä tuli lopulta askelia 11 000. Heh, se siitä levosta. Kai sitä vaan tulee käytettyä ne omat energiat todella tasaisesti ja sitä liikkuu juuri sen verran kun itse jaksaa. Otinkin sitten lauantaina heti uusiksi sen levon ja silloin mittariin pomppasi vain 5000 askelta. Se kuulosti jo enemmän levolta omaan korvaan. :)

Vaikka oon hieman tällaisia sykkeitä, kaloreita ja matkaa mittaavia kelloja vastaan, niin huomasin mä pari positiivista vaikutusta. Jos oli tullut iltapäivästä liikuttua omasta mielestä vähän, teki heti mieli lähteä lyhyelle lenkille ulos. Huonolla ilmalla varsinkin hyvä motivaattori, kun muuten olisi ehkä tullut jäätyä kotiin. En silti suosittele jatkuvaa mittarin käyttöä, ellei ole isona ongelmana liikkuminen. Liika seuraaminen kun voi aiheuttaa stressaamista siitä, että tuleeko liikuttua nyt tarpeeksi ja määrät kasvavat tavoitteissa nopeasti. Kävelyn ja hyötyliikunnan tulisi lähteä hyvästä olosta, ei suorittamisesta. :)

Mun tarkoitukseni ei ole se, että kukaan nyt vertaisi näitä lukuja omaan aktiivisuuteensa tai ottaisi tavoitteita näistä luvuista. Tottakai jokaisen tulisi liikkua ahkerasti joka päivä ja jos multa kysytään, niin kävely on juuri sitä parasta hyötyliikuntaa. Pitää kropan virkeenä ja ainakin mulla itselläni huonon selän takia kävely on tosi tärkeää. Pysyn paremmassa kunnossa mitä enemmän kävelen.

Halusin tällä testillä osoittaa enemmänkin sitä, että jos joskus on sellainen olo, että ”kotiäitinä ei tule tehtyä mitään” tai että ”no mä en tee mitään kummallista, niin mähän liikun aika vähän” niin totuus voi olla ihan toinen. Sitä kun niin helposti unohtaa ne päivän kotona häärimiset, pyykkitupaan juoksut, kaupassakäynnit ja kävelyt ulkona. Puhumattakaan siitä, että joskus lasta pitää kuljettaa ympäri kämppää tunnista toiseen ja siinä voi kertyä askelia helposti 10 000. :D

Nyt loppui askelmittarin käyttö taas hetkeksi, sillä mua ei oikeastan kiinnosta seurata omaa aktiviisuutta, kaloreita tai mitään muutakaan. Tämä testi todisti mulle sen, että liikun koko ajan paljon ja vaikka välillä mietin, että oon vaan kotosalla liikaa, niin tulee täälläki pyörittyä ja puuhasteltua ahkerasti. :)

Miten sun aktiivisuus? Ootko koskaan mitannut, vai koetko turhaksi? :) 

9 kommenttia artikkeliin ”Päivien aktiivisuus askelmittarista tarkasteltuna

 1. Elina sanoo:

  Hehe, aika hauska – ja hurjan hyvin! Ethän sä mitään juoksulenkkejä edes tarvii. :D Oli kiva käydä kerryttämässä tänään yhdessä lisää askelia. <3

  Toi vois olla mielenkiintonen testi itellekin, en oo koskaan ees pohtinut liikkumista askelten kautta, vaan lähinnä viikkoon mahtuvien urheilusuoritusten kautta. Hyötyliikunta on kyllä sellanen juttu, johon haluisin kiinnittää enemmän huomiota. Tulee turhan usein kuljettua autolla tai valittua liukuportaat. :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No niin oli, meidän kävelyt on aina niin kivoja. :) Parasta seuraa!

   Voi että, mä vähän veikkaan Ellu että sun juoksumäärillä ei niin haittaa, jos menee hissillä. En oo ahkerampaa juoksijaa nähnyt kuin sut. ;) <3

   Tykkää

 2. Mia sanoo:

  Jes nyt teit tämän testin ja postauksen. Kyllä niitä askelia kummasti vaan kertyy perus arkitouhuista! Mä oon käyttänyt aktiivisuusranneketta jo useamman vuoden, koska mä taas tykkään seurata omaa aktiivisuuttani. Toki siinä on huonot puolet, koska välillä otan sitten kamalaa stressiä liikkumisesta mutta toisaalta ranneke toimii itselleni motivaattorina. Olen kuitenkin sen jo oppinut että jos oikeasti tarvitsen lepoa tai olen vaikka sairaana otan rannekkeen kädestä pois jottei se luo paineita liikkumisesta. Itse kun tällainen stressaaja olen. Mutta pääsääntöisesti ranneke motivoi minua vaikka toki varmasti tulisi liikuttua ilman sitäkin mutta uskon että liikkuminen on säännöllisempää rannekkeen avulla. Mutta tosiaan olen itsekin huomannut että kyllä ne kotityöt ja vauva-arki sitä aktiivisuutta kerryttää. Ja varsinkin imurointi vauva kantorepussa! Se käy ihan salitreenistä :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Tuohan se juuri on se ongelma, että seuraamisesta voi tulla vähän liiankin huonot fiilikset joskus ja alkaa moittia itseään. Onneksi säkin oot tiedostanut sen ongelman ja asiaan osaa suhtautua fiksusti. Esim. että otat kellon pois tarvittaessa, kertoo siitä. :)

   Jep, kun vauva on repussa ja käy lyhyenkin kävelyn, tuntuu että ois tehnyt raskaan treenin :D Mutta eikai ihme, kun sylissä on lisäpainona yli kymmenen kiloa vaatteineen ja tavaroineen :D

   Tykkää

 3. Kati-Laura sanoo:

  Iteki välillä miettiny tuommosen rannekkeen ostamista. Tykkään seuraa omaa aktivisuutta. Saisin kyllä olla aktiivisempi. Puhelimessa mulla on askelmittari mutta ei kotona tuu koko ajan kannettuu puhelinta niin en tiedä mikä ois tulos sitten. Mitenhän noi rannekkeet reagoi käsien heilumiseen, ottaako niitäki herkesti askeleiksi. Joskus mulla oli vanhassa puhelimessa sellanen askelmittari joka otti askeleita ku istuin bussissa ja käsi tärisi 😂

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Luulen, että kelloissa on eroa ja ne mittaavat vähän eri lailla. Muistan, että jokun mun kaveri kertoi, että sillä kello mittasi automatkallakin askelia :D Testasin itsekin saman ja kun ajeltiin Turkuun, niin mittariin oli tullut 290 askelta lisää. Eli kyllä se vähän näemmä huijasi sillä tunnin matkalla ;) Mutta lisää askelia ei tule jos vaan kättä heiluttaa tai on stepperissä salilla. Sen verran älykäs kello, että tajuaa kun joku laiskimus yrittää huijata :D

   Tykkää

 4. Mona sanoo:

  Ohhoh tuleepa paljon askelia! Aika mahtavaa! :D
  Mä en ”uskalla” enää seurata aktiivisuutta oikein millään. Just toi mitä kirjoitit, alkaa stressaamaan herkästi :/
  Mutta, yksi poikkeus! Aina bileiden jälkeen kurkkaan puhelimen askelmittarin! :D Se on joka kerta yhtä koomista, kun illan aikana on saattanu tulla 30 000 askelta ku on pomppinu menemään, hahaa!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No tuopa se just on, miksi ei liian monen kannata edes seurata mitään lukuja. Tulee vaan helposti turha stressi, eikä moni edes tunnista mistä se on lähtöisin. Mitäs niillä luvuilla tekee, olo on tärkein. :)

   Eikä! Voin vaan kuvitella sun bile meiningit.. ootko varma että 30 000 riittää ?;)

   Tykkää

   1. Mona sanoo:

    Nimenomaan, olo ratkaisee! :)

    Hahaha, no nyt viime la-su välillä oli kyllä reilut 31 000 askelta, että ei ihan aina se 30 000 riitä :Dd

    Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: