Havahduin tässä pari päivää sitten siihen, että kulutus ei enää olekaan ihan samaa luokkaa kuin mitä se oli vielä pari kuukautta sitten. Housut alkoivat taas kiristää ja hetken asiaa pohdittuani tajusin mistä sen täytyy johtua. Oiskohan sitä tullut syötyä ihan hitusen liikaa omaan kulutukseen nähden? Oon yrittänyt saada imetystä vähän vähemmälle viimeisen kuukauden aikana ja tottakai se heti vaikuttaa siihen miten paljon energiaa päivän aikana tarvitsee. Imetän edelleen kyllä noin 3-4 tunnin välein, mutta joskus tulee jo yli viidenkin tunnin tauko yöllä. Maito maistuis edelleen parin tunnin välein, mutta siitä halusta osa taitaa olla puhtaasti vain läheisyyden kaipuuta. Varsinkin öisin.

Se mikä tilanteesta tekee vähän vaikean, on päivien vaihtelevuus. En tiedä teistä, mutta mulla imetyksen lopettaminen on alkanut tuntua olossa. Mielialat heittelevät, on etova olo, päässä tuntuu ajoittain oudolta, vatsa on kipeä ja muita sellaisia tuntemuksia, joita normaalisti mulla ei ole koskaan. Oireet loppuvat aina sellaisina päivinä, kun imetän parin tunnin välein ja kun taas vähennän aikaa rinnalla, ne palaavat. Siis selviä vieroitusoireita, joista näemmä kärsin.  Osa tutuista onkin kertonut, että imetyksen vähentäminen vaikuttaa heti oloon. Ehkä säkin oot lopettaessa huomannut saman? Mitä oireita sulla nousi pintaan?

Isoin huomio jokatapauksessa tässä vähentämisessä menee ruokalautaselle ja muuttuneisiin nälän tuntemuksiin. Oon syönyt viime viikkoina vielä vähän liikaa kulutukseeni nähden ja tajusin nyt, että pitää vaihtaa vähän ruokalautasen sisältöä. Ajattelinkin, että otan nyt toisen päivän lämpimistä ruoista aiempaa kevyempänä ja vaihdan pastan tilalle taas enempi vihreetä sisältöä. Muuten jatkan samaan malliin ja seuraan vain vähän tarkemmin nälän tunteita. Se on kuitenkin ihan selvää, että jos jatkaisin syömistä kuten aiemmin, alkaisi kiloja kertyä nopeasti. Mitä vähemmän imetän, sitä pienempi se kulutus on. Ja siihen pitäisi nyt taas tottua uudestaan.

Uskoisin, että teillä siellä on tehty samanlaisia huomioita? Sitä kun niin rutiininomaisesti lappaa lautaselle sen ison pasta-annoksen, eikä mieti onko edes enää niin kova nälkä. Nyt ollaan kuitenkin jo lähemmäs kahdeksan kuukautta imetetty, joten ei ole kummallista vähentää aikaa rinnalla. Kiinteitäkin syödään jo ihan reippaasti, joten maitokoneena olo ei enää parin tunnin välein ole niin oleellista. Halia voi muutenkin ja antaa läheisyyttä, jos poika sitä kaipaa. <3

Siitä en muuten tiedä kauanko aion imettää, mutta toiveena olisi tehdä sitä vielä pitkään. Näen siinä niin paljon hyötyjä ja että on tärkeää jatkaa imetystä mahdollisimman pitkään. Itsekin nautin niistä hetkistä yhdessä joten en sitä tahdo kovin aikaisin lopettaa. :)

Kohti kevyempää arkea ja pikkuhiljaa takaisin siihen vanhaan arkeen. Jatkossa enemmän salaattia lounaalla ja muutenkin raikkaampia makuja lautaselle. Niin ja ehkä ne päivittäiset herkkuhetket voisi taas jäädä tauolle, ihan ei joka päivä ole kai pakko syödää pullaa tai kakkua? ;)

Ihanaa päivää kaikille teille!

7 kommenttia artikkeliin ”Kevyempi ja raikkaampi arki

 1. Veronika sanoo:

  Hyvin ajankohtainen aihe meilläkin! Mulla oli LA samana päivänä sun kanssas mutta meidän poika syntyi jo heinäkuussa keskosena. Siitä lähtien on voinut syödä suht vapaasti koska imetys ja karsea nälkä koko ajan. Isoja pasta-annoksia, ranskiksia, leipää joka välissä ja herkkuja yllin kyllin. Ja nyt kun imetyksen tarve koko ajan vähenee, huomaakin yhtäkkiä että vaatteet kiristää vääristä kohdista..! Enkä uskalla astua vaa’alle :D

  Päätin itse asiassa nyt vapun jälkeen, että nyt saa herkut jäädä viikonloppujen jutuksi ja annoskokoja lähden pienentämään. Pastaa, leipää ym aion kyllä jatkossakin syödä, mutta pienempiä määriä. Ja sitten jos on nälkä, niin myös syö. Mulla on taustalla ruuan kanssa pelleily kropan kustannuksella (itse asiassa kaikenkaikkiaan HYVIN samanlainen stoori mikä sullakin), ja oon aina vähän varovainen näiden suhteen.

  Miten muuten pääset harrastamaan liikuntaa nykyisin? Itselläni on ollut tavoitteena 3 krt/vko, mutta hyvä jos edes 2 toteutuu, kävelylenkkien lisäksi siis.

  Ja vielä asiasta kolmanteen: kuinka on teidän yöt nyt sujuneet unikoulun jälkeen? Me pidettiin unikoulua pääsiäisenä ja on kyllä tepsinyt – ei tosin täydellisesti mutta entiseen on iso ero ja itellä on levänneempi olo!

  Aurinkoista viikonjatkoa!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hahha, onpa hauska miten paljon samoja kokemuksia ihmisiltä löytyy! Jännästi jää ”nälkä” päälle, vaikka oikeasti jo pärjäisi vähemmällä ja silti tulee syötyä edelleen ihan liikaa. Alussa se jopa ihmetytti, että miten suuri nälkä jatkuvasti on ja yölläkin piti herätä syömään. No, nyt pitää sitten totutella taas normaaliin arkeen. :)

   Sama juttu täällä, että tottakai pitää olla varovainen ettei ala liikaa kyttäämään ruokia tai rajoitamaan. Siksi teen vain pieniä muutoksia kerrallaan ja kun eihän tässä vielä oikeastaan mitään ongelmaa ole, niin ei ole kiire. Eiköhän se nappi taas pian ole ihan mukavantuntuinen, eikä kiristä. Molemmilla meillä. :)

   Mulla on sama tavoite kuin sulla ja sanoisin, että ehdin käydä salilla noin 2 kertaa viikossa. Joskus on se kolmaskin kerta, mutta aika usein väsymys tai pojan tarpeet menee edelle. Onneksi kaksikin kertaa on ihan tosi hyvä, saa vähän vahvistusta kroppaan ja hyvää oloa treenistä :)

   Meillä vaihtelee tosi paljon unet öisin, nyt kun poika on ollut noin viikon kipeänä, niin uni on tosi katkonaista. Unikoulusta ollaan menty muutenkin vähän takapakkia ja aiotaan yrittää pian uusiksi, kun ollaan taas terveinä. Yritän kirjoitella kuulumisia taas pian. Paljon kehitystä ja tapahtumia taas ollut tässä välissä, joista voisinkin tulla teille raportoimaan :)

   Kivaa viikkoa teille Veronika! Terkut pikkuiselle. :)

   Tykkää

 2. Mia sanoo:

  Mä lopetin imetyksen kun neiti oli noin seitsemän kuukautta, mutta silti musta tuntuu että on koko ajan nälkä :D Ihan hyvä siis että herättelit muakin tähän että tosiaan varmaan syön enemmän kuin kulutan, koska vaatteet tosiaan puristaa. Ja herkuteltua on tullut myös aivan liikaa. Itsellenikin tekisi varmaan hyvää vaihtaa toinen lämpimistä ruoista vähän kevyempää, mutta mulla vaan tuppaa verensokerit laskemaan ja huomauskohtaukset pahentuvan jos en syö sitä ”kunnollista” pasta/peruna ateriaa. Mieli siis tekisi vähän keventää ruokavaliota, mutta sitten se vaikuttaa olotilaan. Minkähän ratkaisun tähän keksisi?

  Mulla ei tullut tuollaisia oireita kun imetyksen lopetin, mutta varmaan tuohon hormonitoiminnan muutokseen liittyy sinun oireesi. Ikävää vain että sinulle tulee tuollaisia oireita, koska imetyksen vähentäminen vaikuttaa ihan järkevältä. Ehkä teidän yötkin paranee kun Allu oppii ettei tissillä tarvitse jatkuvasti olla. Ja olet oikeassa että läheisyyttä voi antaa muillakin tavoin :) Itsekin varmaan samoin ajatuksin imettäisin jos imetystä olisin voinut jatkaa. Toivottavasti kroppasi pian sopeutuu imetyksen vähentämiseen!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hehe, kuulostaa tutulta! Se nälkä jää päälle kummasti ja esim pullanälkä on välillä hurja ;D hih.

   Mitä jos tekisit niin, että keventäisit jokaista ateriaa ihan hitusen alkuun? Tai jos juot mehuja tai muita sokerijuomia, niin jätät jonkun sieltä pois. Ehkä helpompi olisi pienentää ihan pikkuhiljaa, niin ei oloon vaikuttaisi niin nopeasti. Itselläkin on alhainen verenpaine ja mun pitää syödä tasaisesti, joten syön usein ja kevyesti. :) En tiedä oliko tästä mitään apua, mutta mitään taikakeinoa ei taida olla. Jostain välistä pitää vain vähän keventää. :)

   Ihanaa viikkoa Mia! :)

   Tykkää

   1. Mia sanoo:

    Täytyy varmaan aloittaa vaikka sillä että pienentäisi annoskokoja tai vaihtaisin tosiaan sen mehun vaikka veteen/maitoon. Aamulla ja illalla juon aina yhden lasin mehua. Tämä on ehkä tapa joka on jäänyt päälle. Ja iltapalaa voisin koittaa keventää. Ehkä otan tavoitteeksi pienen askelin eteenpäin niin se olokin siitä varmaan hiljalleen kevenee :)

    Tykkää

 3. Minsku sanoo:

  Mielenkiintoinen aihe ja aloinpa pohtimaan omaan imetystaivaltani. Taidan olla hiukan ”erilainen” tässä asiassa, koska minullahan tuli kiloja imettäessä :) Stressasin alun vähäisen maidon tulon vuoksi, ja päätin alkaa syömään ja juomaan kunnolla että bebelle tulee varmasti riittävästi syötävää ;) no joku 4 kiloa tulikin painoa siinä 10kk imetystaipaleella. Meillä imetys loppui lopulta täydestä, ympärivuorokauden imettämisestä, kerralla nollaan. Itkut tuli, mutta näin oli pakko toimia. Beben sairastelut ja laajat ihottumat vaativat siirtymisen täysin aminohappopohjaisiin korvikkeisiin ja erittäin rajattuun (4ruoka-ainetta) ruokavalioon. Tissejä jouduin tyhjentelemään pumpulla vielä kuukaudenkin päästä :)) eli suosittelen kyllä kaikille hidasta lopetusta jos mahdollista.

  KIlot lähtivät imetyksen loputtua ja sain itseni takaisin. Imetysaikana en kokenut täysin olevani oma itseni, vaikka sitä rakastinkin. Ihania imetyshetkiä teille vielä ja kyllä se helpottaa! Hormonit tasaantuu pikkuhiljaa, uskoisin ainakin :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ehdottomasti juu hidas lopetus imetykseen, tämän vinkin olen kuullut myös monilta :) Toki joillain imetys loppuu itsekseen jo aiemmin ja omalla tapaa, mutta hidas lopetus se kaikista paras ja helpoin.

   En usko, että olet täysin erilainen kuin muut, koska kyllähän meitä äitejä on tosi monenlaisia. Mullakin on pari tuttua, jotka ovat lihoneet imetyksen aikana, kun elämä on niin erilaista ja onkin tullut syötyä paljon enemmän kuin ennen. Jokaisen kulutus ja keho on niin erilainen. Ja hei toivottavasti tosiaan nämä hormonit nyt tasaantuisivat, vähän välillä rassaa, kun olen niin erilainen kuin yleensä. :D

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: