Ootko ikinä tavannut ihmistä, joka ei koskaan ostaisi mitään turhaa? Sellaista tyyppiä, joka säästäisi jokaisen pennosen pahan päivän varalle, eläisi lähes pyhällä hengellä ja miettisi todella tarkkaan mihin euronsa laittaa?

Voin paljastaa sulle nyt jotain, mitä moni ei tule ehkä koskaan miettineeksi;Kaikki me tuhlataan omalla tavallamme aina johonkin. Vaikka oon itsekin säästäväinen tietyissä asioissa ja jo teini-iässä aloin säästää omaan asuntoon, ei se tarkoita ettäkö osaisin jokaisessa asiassa olla säästäväinen. En ainakaan muiden silmissä. Juttu onkin ehkä siinä, että meistä jokainen näkee kulutuksen niin erilaisena. Jollekin tuhlaaminen on sitä, että ostelee vaatteita itselleen, jollekkin se on sitä, että käyttää rahaa kalliiseen ruokaan. Joku taas tuhlailee paljon ruokakaupassa, mutta kokee itsensä säästäväiseksi, koska ei osta mitään muuta. Jokaisen näkemys on omansa ja mielestäni meidän kaikkien pitäisikin ostaa juuri sellaisia asioita, jotka tuovat meille hyvinvointia ja hyvää oloa.

Järkevä kulutus on mulle esimerkiksi sitä, etten ostele turhuuksia jatkuvasti, eli olen säästäväinen arjen valinnoissa. En nauti siitä, että jatkuvasti ostelen vaatteita tai muita tilpehöörejä, enkä koe tarvitsevani joka päivä sitä viiden euron lattea kahvilasta. Kun kuluttaa järkevästi arjessa, jää yleensä hyvin rahaa matkustella ja mulle suurimmat nautinnot ovatkin juuri matkakokemuksia. Nautin tavallisesta arjesta suuresti ja sitten matkojen kautta haen siihen pientä luksusta elämään.

Vaikka koen olevani ihmisenä säästäväinen, niin rehellisesti sanoen, meillä tuhlataan nykyään ihan liikaa. Me syödään ihan liian usein noutoruokaa, käydään paljon ulkona syömässä, ostellaan mitä sattuu mieleen juolahtamaan, eikä oikein suunnitella mitään kunnolla etukäteen. En oo itse ollut ennen tällainen, mutta nyt kun keskittyminen on alkanut mennä perheeseen ja ollaan oltu väsyneitä, ei ole jaksanut niin miettiä. Ne kalliit kahvilan latet ovat viikottaisia herkkuja ja kun on sen hetken jossain ulkona tuulettumassa, ei ole niin väliä vaikka meneekin parikymppiä aina johonkin turhuuteen.

Ehkä kaikkein eniten mua kuitenkin harmittaa se, että meillä menee ihan valtava määrä rahaa ruokaan kuukausittain. Voitaisiin helposti säästää rahaa useita satasia, jos vähän suunniteltaisiin ja jätettäisiin edes yksi kalliimpi ravintolassa syöty dinneri kuukaudelta pois. Vaikka ennen olen siis ihmetellyt, miten paljon ihmiset laittavat rahaa joka päivä kahviloissa ja ravintoloissa istumiseen, niin tällä hetkellä teen sitä itsekin. Ja nyt ymmärrän paremmin, miksi niin tehdään. Se on sitä arjesta nauttimista ja helpotusta väsymykseen arjen keskellä.

Kun siis asiaa miettii, niin eivätkös ne ravintolakäynnit ja herkulliset noutoruoatkin ole elämyksiä itsessään? Hetkiä, joista on nautittu ja on haluttu päästä helpommalla tai muuten vain syödä hyvin ilman omaa vaivaa? Tällä tarkoitan siis sitä, että jonkun mielestä hyvään ruokaan satsaaminen ei ole tuhlaamista ja joku voi olla säästäväinen, vaikka söisikin usein ulkona. Olen ihan samaa mieltä, mutta voisi sitä välillä hitusen edes katsoa kuluja. En halua säästää liikaa kauppalaskussa, enkä ainakaan vähentään vihanneksia ja vihertuotteita, joista selvästi tulee iso osa meidän kuiteista. Itse tehtynä ruoka on lähes aina parempaa kuin noudettuna (oho, olikohan nyt vähän omakehua? ;) ) ja siksi voisi tehdä enemmänkin ruokia itse.

Fondueta kotona, ihan parasta! <3

Tiedän, että monen mielestä mun kulutukseni on tosi suurta, kun käyn kalliilla matkoilla ja jos ostan laukun (mun suuri heikkouteni!) maksan niistä usein 200-400 euroa. Mutta siihen mun kulutukseni sitten normaalisti jääkin. En ostele itselleni vaatteita jatkuvasti, enkä ostele sitä sun tätä muuta tilpehööriä. Käyn paljon kirppareilla ja myyn turhia tavaroita kotoa useinkin pois Torissa. Olenkin mielestäni silti säästäväinen, vaikka teenkin joskus isoja ja kalliita hankintoja. Teen ne silti aina sillä ajatuksella, että kaikki on laadukasta ja jos haluan luopua jostain, saa siitä myös myydessä rahat takaisin. Esimerkkinä nyt vaikka meidän vauvalle tekemät hankinnat. Kaikki mitä on ostettu ja joista on luovuttu, on myyty samaan hintaan pois seuraavalle. Kun ostaa käytettynä paljon ja miettii tuotteen arvoa, ei häviä rahaa ja tulee myös kierrätettyä. :)

Kulutuksessa kaikista helpoimpia asioita käsitellä, on materia. Jos mä ostan laukun, näen sen kongreettisesti edessäni. Ruokakin näkyy edes hetken edessä ja onhan täysi jääkaappi myös vihje siitä, että kotona on kaikki hyvin ja ruokahuolto toimii. Mutta mitäs sitten, kun me harkitaan aineetonta kulutusta. Miksi meidän on usein niin vaikea tuhalta omaan itseemme ja hyvinvointiin? Hieronta tuntuu kalliilta, salikortti tuntuu kalliilta, teatteriin meno tuntuu liian kalliilta, matkustaminen on liian kallista etc. Tässä nyt vain ensimmäisenä mieleeni tulleet asiat. Itsekin siis usein ajattelen, että en mä nyt viitsi mennä hierontaan, maksaa niin paljon. Hitsit, pitääköhän varata se fyssari, onko mulla varaa siihen nyt? Sitten samaan aikaan kuitenkin ostelee kalliita vaatteita ja laukkuja, joihin kumma kyllä on rahaa. Aika ristiriitaista.

Kerran muistan vinkanneeni ystävälleni, että pitäisikö hänen mennä lääkäriin, kun hän valitteli kipeää kättään jatkuvasti. Ei kuulema ollut varaa mennä ja rahat olivat tiukassa. No, samaan aikaan hänelle ilmestyi uusi laukku ja hän istui joka päivä ulkona syömässä.

Niin, että kuinkas tiukassa ne rahat olivatkaan? Miksi me toimitaan näin, vaikka tiedetään, että meidän pitäisi satsata hyvinvointiin ensin, sitten vasta materiaan? Miksi aineettomat ja meidän hyvinvointia tukevat ostokset ovat niin vaikeita?  Miksi me toimitaan näin, vaikka oikeasti kannattaisi tuhlata juurikin siihen hyvinvointiin, jotta arki parantuisi ja elämä tuntuisi samalla monella osa helpommalta.

Nostin tämän aiheen esille siksi, että olen huomannut itsekin toimivani välillä hölmösti. Olen miettinyt liikaa rahaa, vaikka pitäisi kulkea aina hyvinvointi edellä.

Kuten tiedätte, meillä käy nykyään kerran viikossa kotona hoitaja. Ihana Minttu laulaa ja leikkii Allun kanssa muutaman tunnin ja samaan aikaan minä pääsen hengähtämään hetkeksi raikasta ilmaa ja nauttimaan hiljaisuudesta. Mietin tätä päätöstä pitkään ja tunsin, että olen huono äiti, jos en pärjää yksin. Mietin myös liikaa rahaa ja kuvittelin, että on liian kallista ottaa hoitaja. Todellisuus tuli kuitenkin vasten kasvoja nopeasti. Kun olin ensimmäisen kerran ollut poissa kotoa ja näin miten paljon mun poikani nautti Mintun seurasta, mulla tuli super hyvä olo. Seuraavalla kerralla nautin itsekin jo omasta ajastani niin paljon, että mulla jatkui monta päivää energinen ja hyvä olo. Eli vaikka hoitajan ottaminen maksaakin, on kaikki se sen arvoista. Lapsi nauttii, samoin minä. Ja kun minä olen energisempi äiti, niin lapsi nauttii yhä enemmän omasta arjestaan. Eikö?

Edellinen on siis mielestäni erittäin järkevää kulutusta, sillä se tukee sekä mun hyvinvointiani, että myös muun perheen hyvinvointia. Järkevään kulutukseen mä lisäisin laadukkaat ruoka-aineet, salikortin, matkoihin kuluvat rahat, tulevat fyssarikäynnit, hierojalla käynnin ja myös ne satunaiset vaateostokset, jotka piristävät mun arkeani. Se mitä en näe järkevänä ja jossa haluaisin jatkossa kehittyä taas fiksummaksi, on jatkuva ulkona syönti ja turhien ostosten teko viikoittain. Myös ruokakaupassa voisi vähän miettiä mitä ostaa. Hitusen pitäisi voida malttaa mieltään ja ostaa asioita harkitummin. :)

Mihin sun rahasi kuluvat? Mitä aineettomia ostoksia itse teet, joista koet, että on sulle eniten hyötyä? Oletko tuhlaaja vai enemmän säästäväistä tyyppiä? 

17 kommenttia artikkeliin ”Järkevää kulutusta

 1. Mia sanoo:

  Hyvä teksti jälleen kerran ja mitenkäs muuten kuin ajatukset lähtivät taas juoksemaan. Itse en sanoisi että olen tuhlaaja, mutta ehdottomasti en säästäjäkään. Meillä menee myös todella paljon rahaa kauppaan ja siinä voisi tosiaankin säästää kun suunnittelisi vähän tulevia ruokia etukäteen. Olen myös aika kova syömään ulkona (se on onneksi viime kuukausina vähän vähentynyt) mutta toisaalta nautin ulkona syömisestä, sillä rakastan hyvää ruokaa ja saan jaksamista siitä arkeen jos ei tarvitse ihan joka päivä laittaa itse ruokaa. Vauvanvaatteet ja tavarat ostan lähes aina kirpparilta, mutta niihinkin saa yllättävän paljon menemään rahaa. Varsinkin kun minulla on vähän tapana ostaa hieman liikaa vaatteita :D Itselleni en ole ikuisuuteen ostanut mitään, mutta rahaa käytän hierojaan jonkin verran. Olen ehkä sellainen ”mennään fiiliksellä” kuluttuja. Päivinä jolloin olen vain kotona tai kavereiden kanssa rahaa ei mene yhtään, mutta sitten taas jos olemme liikenteessä niin rahaa menee juuri ulkonasyömiseen, kahvilla käymiseen jne. Mutta toisaalta ne on juuri niitä nautinnon tuojia. Rakastan myös hemmotteluhoitoja hoitoloissa. Niihin en itse laita rahaa mutta yleensä pyydän lahjaksi lahjakortteja kyseisiin hoitoihin :) Juuri muutama kuukausi sitten olin 90 minuutin kuumakivihieronnassa ja voin sanoa että teki hyvää. Sai omaa aikaa ja rentoutumista. Tuon hieronnan jälkeen jaksoin taas aivan uudella tavalla arjen keskellä :)

  Ja hei mulle heräsi kysymys että mitä kaikkea laitoitte tuonne fondueen ja millaiseen nesteeseen/kastikkeeseen ruokia dippasitte? Saimme joululahjaksi fonduepadan mutta emme ole sitä vielä käyttäneet. Minulla ei oikein ole kokemusta fonduesta.

  Ja toinen kysymys. Mistä löysit lastenhoitajan? Tuo kuulostaa niin mukavalle että teillä käy hoitaja kerran viikossa. Tekee varmasti teille kummallekin hyvää :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Kiitos Mia! :) Ihanaa, kun käyt kommentoimassa ja selvästi sulla herää aina paljon ajatuksia. Huomaan, että oikeasti luet ajatuksella mun sanat ja se tuntuu tosi hienolta :)

   Kuulostat melko samanlaiselta kuluttajan kuin minäkin. On muuten jännä, kun välillä on pitkään ostamatta mitään ja sitten yhtäkkiä luottokortti huutaa hoosiannaa, kun sitä tuolla vilauttelee. Ihan kauhistuttaa ne laskut joskus :D

   Fonduessa meillä on rypsiöljy pannussa, lihoina mun lempparit on kana, possu ja naudan sisäfile. Kastikkeissa meillä on pari lempparia, mutta mulla ei taida olla niihin ohjetta. Tehään aina curry kastike, sitten paprikaan kastike ja yksi maustekurkuista tehty kastike. Tietty näissä kaikissa on omat mausteensa. Googlettamalla löytyy varmasti hyviä kastikkeita, tai jos kaipaat jeesiä kun teette fondueta joskus, niin laita Elinan välityksellä viestiä ja mä etsin sulle jotkut ohjeet niihin meidän kastikkeisiin! :D

   Me löydettiin netin kautta hoitaja, sivustoja siihen taitaa olla useita. Laitoin ilmotuksen ja tuli tosi paljon hakemuksia. Me haastateltiin pari tyttöä ja yksi valikoitui meille. :)

   Tykkää

   1. Mia sanoo:

    Okei. Ehkä rohkenen joskus kokeilemaan tuota fondueta :) Täytyy googlailla löytyiskö niihin jotain ohjeita ja jos ei niin kyselen ohjeita sulta.

    Tykkää

 2. Nanna sanoo:

  Mä olen viime aikoina pitänyt taas vaihteeksi kirjaa menoistani ja vähän kauhistellut sitä, miten paljon saan rahaa kulumaan kahviloihin ja kausittain myös ulkona syömiseen – vaikka se on suurin piirtein ainoa juttu, johon ”tuhlaan” (sillä mitä ”tuhlaamista” se on, jos käyttää rahansa asioihin, joista oikeasti pitää ja joista saa iloa?), sillä esimerkiksi vaatteiden ostan todella harkiten nykyään, matkustelen harvoin, kokkaan yleensä ruokani itse, tarkkailen kaupassa kilohintoja, ja niin poispäin. Kulttuurielämykset, kuten konsertit, elokuvissa, teatterissa ja museoissa käyminen, ovat sellainen kohde, mihin olen aina syytänyt rahaa surutta niin paljon kuin on vain ollut mahdollista, sillä tiedän, että niistä jää parhaimmillaan ihania muistoja, ja ne piristävät arjen keskellä aivan eri tavalla kuin mikään uusi tavara :) Viime aikoina olen myös vähän miettinyt juuri tuota kahvittelua ja ulkona syömistäkin siltä kantilta, että sehän on juuri sitä arjen ylellisyyttä, jota moni meistä elämäänsä kaipaa, ja vaikka se onkin kallista, saan siitä myös paljon iloa. Monesti olen kuullut säästövinkkinä ehdotettavan kavereiden tapaamista kotona tai vaikka lenkillä, ja kivaahan sekin on, mutta itse ainakin kaipaan välillä ”ihmisten ilmoille” :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Tuo kirjanpito kuluista on tosi hyvä juttu, jokaisen pitäisi joskus kokeilla! Mä oon joskus ennen pitänyt ja varmaan voisi taas alkaa. Nykyään kun sille oikeasti olisi tarvetta, vähän lähtenyt lapasesta homma ;)

   Fiksuja ajatuksia sulla, selvästi mietit mihin rahat laitat ja ymmärrät myös sen, että kaikki ”tuhlaaminen” ei ole sanan merkityksessä tuhlausta vaan oikeastaan vain järkevää kulutusta omaan itseensä ja hyvinvointiin. :)

   Tykkää

 3. Eve sanoo:

  Moi Marissa!

  Saako kysyä, et mistä löysitte hoitajan? Ja maksaako paljon? :)

  Ihania postauksia sulla aina. Oon ennenkin kommentoinut. Kiitos kun kirjoitat blogia! ❤ mukavaa päivää sinne! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Moi :)

   Me löydettiin netti-ilmoituksella, googlettelin vain eri hoitaja sivustoja ja laitoin ilmoituksen. Sieltä sitten löytyi hyvä hoitaja kaikista ehdokkaista. Usein hoitajat taitavat ottaa palkkaa noin 8-20 euroa tunnilta, ainakin mitä meiltä hoitajat pyysivät :)

   Kiitos paljon kommentista, olipa kauniisti sanottu <3 Ihanaa sunnuntaita!

   Tykkää

 4. Miia sanoo:

  Tää ei nyt liity mitenkään aiheeseen, mutta oli pakko tulla kommentoimaan, et tykkään todella paljon seurata sun insta tarinoita! Oot niin kaunis ja sun jutustelusta tulee itellekin ihan super hyvä fiilis!
  Mukavaa päivää! :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voi eii, ootte ihania! Kiitos <3 Positiivisuutta ja hyvää mieltä mun juuri onkin tarkoitus jakaa <3

   Tykkää

 5. Laura K. sanoo:

  Aihe joka itselläkin pyörii päässä tällä hetkellä ja usein :D. Vaihdoin vuoden vaihteessa työpaikkaa minkä mukana tulot väheni ja vapaa-aika lisääntyi. Haastavin kombo itselle, koska tykkäisin käydä ulkona syömässä ja juurikin kahvittelemassa mutta tiedostaa sen ettei siihen tällä hetkellä olisi oikeasti varaa. Liikaa nojaan jotenkin siihen, että elämä on ihanaa ja mukavaa sitten kun saa rampata huolettomasti kaupassa miettimättä minkä verran laskun summa on jne. Mutta tämä on nyt tilanne ja lisääntynyt vapaa-aika on vaan käytettävä muuhun kun kaupoissa pyörimiseen :D.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Hahaa, tuo on tuttu tunne! Että on liikaa vapaa-aikaa ja sitten tulee tottakai tuhlattua ihan liikaa. Sehän se taitaa muuten tällä hetkellä ollakin yksi syy tuhlailuun, kun on väsynyt ja välillä on liikaa aikaa pohtia. Ostelee vaikka mitä turhaa. :D Kun taas ennen tein töitä 24/7 melkeinpä, niin eihän niitä rahoja ehtinyt tuhlata mihinkään :D

   Tsemppiä sulle jatkossa kulutukseen, ymmärrän täysin jos vähän vahingossa tuhlailee. Tuu kertomaan, jos keksit jonkun vaihtoehtoisen tekemisen kuin shoppailun ja kahvittelut. :D Ehkä saan sulta sitten motivaatiota myös stopata oman liiallisen tuhlailun. ;)

   Tykkää

   1. Laura K. sanoo:

    No mä oon kyllä tosissaan yrittänyt tehdä nyt lounaita kotona (munakkaat tulee esim. tosi nopeasti tehtyä) ja urheilla :). Käyn isommin kaupassa ettei sit tarvii lähtee vaikka maitoa hakemaan ja samalla osta puolta kauppaa turhaan hups :D. Shoppailu on koukuttavaa joten mulle taitaa toimia se että teen kaikkea muuta niin ei tule haikailtua edes kaupungille kahville. Ja sit se että kun harvemmin käy ulkona syömässä niin sitä osaa ehkä paremmin arvostaakin :).

    Tykkää

 6. Anne sanoo:

  Olipa taas hyvä kirjoitus! Erinomaisia huomioita säästäväisyyden ja ”turhan” kulutuksen suhteellisuudesta ja eroista siinä, mitä arvostaa ja mitä pitää tarpeellisena tai normaalina kulutuksena.

  Itse olen aika nuuka, mutta täytyy myöntää, että varsinkin herkkuihin tulee kulutettua rahaa vähän liikaakin. Vaikka tiedostan näiden turhuuden ja että sen rahan voisi käyttää paljon fiksumminkin, niin tavasta on kuitenkin vaikea päästä eroon.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   No sanos muuta! Jos on tottunut herkuttelemaan usein, ei siinä auta miettiä rahaa. Silti niitä tulee ostettua, jos on tapa jäänyt päälle. Ja kiitos kommentista Anne! :)

   Tykkää

 7. Sanna sanoo:

  Oon omasta mielestäni melko tarkka raha-asioissa, mutta en nuuka kuitenkaan. Ruokaan tulee laitettua rahaa melko huolettomasti. Haluan syödä terveellistä, hyvää ruokaa, enkä suostu helposti siitä tinkimään. Kaupassa vertailen toki kilohintoja, mutta muuten ostan aikalailla sitä, mitä mieli tekee. Toki meidän lihansyönti pyörii pääasiassa jauheliha-kana-akselilla, joten mitään sisäfilepihvejä ei tule osteltua vain koska mieli tekee. :D Kalaakin tulee yleensä ostettua vain tarjouksesta.

  Vaatteita en ostele kovin usein, joten mielestäni en niihin hirveästi tuhlaile, toki eivät kaikki ostot aina ihan välttämättömiä ole. Ulkona tulee syötyä melko harvoin, joten siihenkään ei paljoa mene rahaa. Silloin kun tulee käytyä ulkona syömässä, niin ne ovat nimenomaan niitä piristyshetkiä arkeen. :)

  Näin kun miettii, niin ei hirveästi tule mitään turhuuksia osteltua, toki sekin on hieman kausittaista, joskus on hirveät shoppailuhimot ja on pakko saada ostaa jotain uusia vaatteita tms. :D Useimmiten yritän kuitenkin saada rahaa säästöön mahdollisimman paljon, jotta pääsee matkustelemaan. Se on itselläni ehkä tällä hetkellä se juttu, johon haluan kaiken ”ylimääräisen” rahan käyttää tai tuhlata, miten kukakin sen sitten mieltää. Matkailusta saa niin paljon hienoja kokemuksia ja muistoja, että ne ovat mielestäni jokaisen niihin käytetyn euron arvoisia. :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Samanlainen kuluttaja täälläkin hep, eli en tahdo liikaa miettiä hintaa kaupassa, vaan tahdon syödä mitä mieli tekee. Kilohintoja katson kyllä ja ostan usein halvinta, jos tiedän että se on laadultaan hyvää. Monesti kun ne kalleimmat voivat olla laadultaan huonompia kuin vaikka joku Pirkka tuote. ;)

   Matkailu on <3 joten ymmärrän hyvin mistä puhut. Se antaa kokemuksia, joita ei muualta saa. Ja avartaa katsetta. :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: