Huomenta uus viikko! Tänään me voitais heti aamusta jutella vähän rasvasta. Erityisesti mun rasvan käytöstäni ja siitä, miten se on muuttunut tässä vuosien aikana. Ajoittain tulee kysymyksiä ruokavalioon liittyen ja hirmu montaa on aina kiinnostanut se, että miten rasvan käyttöä saisi lisättyä omalle lautaselle. Valitettavasti siihen ei mitään kikkaskonsteja ole ja ellei ole joku vahtimassa sun syömisiä ja laittamassa sitä ruokaa sun lautaselle, niin ihan itte se rasva pitää sinne lautaselle laittaa. Kuten pitää laittaa kaikki muukin.

Viisi vuotta sitten mun rasvan käyttöni oli lähes nolla, nykyään taas sanoisin, että taidan syödä enemmän rasvaa kuin moni muu. Mulla on tietyllä tapaa aina vähän ylpeä olo, kun laitan sen ison voinokareen puuroon tai kun syön kokonaisen avokadon salaatissa. Vau, hyvä mä! Ja vaikka tässä nyt vuosia kulunut jo sellaisista ajoista kun rajoitin itseäni, niin ei se ylpeys sieltä kokonaan katoa. Kyllä siitä useinkin tulee hyvä mieli, kun tietää että osaa syödä fiksusti. Rennosti, mutta silti kehoa kunnioittaen ja terveellisesti.

Mulla on muuten sellainen juttu vatsan kanssa, että en voi syödä kovin rasvaisia juttuja heti aamusta. Juuri juteltiin ystävien kanssa siitä, että ei tahdota rajottaa itseltämme mitään ruokavaliossa, mutta silti oloa kannattaa kunnioittaa. Itselläni ainut rajoitus on suuri määrä kovia rasvoja aamuisin, sillä mulla niistä tulee ihan tosi kipeä vatsa. Avokadoa meillä menee yksi joka aamu yhteiseen smoothieen, mukaan hyppää myös hitusen Chiaa, mutta voita tai muita rasvoja en oikein isosti voi aamuisin käyttää. Jos esimerkiksi me paistellaan banskulettuja heti aamusta joku iloinen sunnuntai, niin mun lettuni pitää paistaa vähän vähemmässä voissa tai öljyssä. Mulla nimittäin tulee koko päiväksi vatsa kipeäksi, jos sitä voita laittaa kunnolla.

En tiedä tuleeko sulle samaa? Sattuuko sua liika rasva tyhjään mahaan? Tai jos et oo hiffannut mistä se vatsa tulee kipeäksi, niin voisko olla sama syy kuin mulla?

Onneksi niitä banslulettuja vo syöä muulloinkin kun ihan aamusta. Ja silloin sitä voita voi laittaa reippaamin. ;)

Päivän aikana tulee syötyä rasvaa todella paljon ja jos nyt totta puhutaan, en viitsisi edes alkaa laskemaan mistä kaikesta saan rasvaa. Mulla on kehossa vielä paljon ylimääräistä rasvaa raskauden jälkiltä, mutta koska olo on tosi hyvä ja aivotkin toimii aika hyvin siihen nähden, että nukun tosi vähän, niin enpä jaksa lähteä muuttamaan syömisissäni juuri mitään. Okei, herkkuja voisi syödä joskus vähän vähemmän. Itse ainakin mielelläni kompensoin huonojen unien tilalle kunnon ravintoa ja niin, että keho jaksaa ainakin sen voimia. Ravinnolla on niin suuri merkitys meidän oloon, että jos mulla ei olisi unta ja söisin vielä huonosti, niin onhan se selvä, ettei paljon hymyilyttäisi.

Veikkaan muuten, että aika moni joka on jatkuvasi kärttyisä ja huonotuulinen, saattaa syödä aika huonosti rasvaa? Ainakin sellaisen huomion oon tehnyt omassa lähipiirissä ja myös itsessäni joskus. Kaikkihan me tiedetään, että dietillä olevat ihmiset on lähes aina huonotuulisia ja vähillä energioillaan suutahtelevat helposti. Uskonkin, että jos on muutenkin väsynyt tai elämässä tapahtuu kaikenlaista, kannattaa panostaa ensisijaisesti syömiseen. Jos on masentunut, niin laihduttaminen on yksi viimeisistä asioista joita kannattaa tehdä, sillä eihän mieltä saa ylös, jos ravintoa saa vähän. Oon myös huomannut, että moni kuvittelee syövänsä muka paljon rasvaa, jos syövät sen kaksi pähkinää päivässä ja puolikkaan avokadon. Siis apua, olipa siinä kyllä varsinainen rasvahyökkäys! En tiedä johtuuko se sitten siitä, kun rasvaa parjataan niin paljon edelleen? Itse oon oppinut syömään rasvaa suuria määriä ja oon siitä tosi tyytyväinen. Olo on hyvä jatkuvasti ja aivot toimii ainakin suht hyvin tilanteeseen nähden. Enkä oo muuten juuri koskaan kärttyisä. Ainostaan, jos on nälkä ja en oo muistanut syödä kunnolla. ;)

Niin, sehän se hei muuten on! Kun aika usein multa kysytään, että miten jaksan pysyä niin positiivisena ja oon niin hyväntuulinen. No, kai mä vaan syön aika hyvin ja kroppaa kunnioittaen. Pakkohan sillä joku merkitys on olla, että syö hyvin. Ja kai siihen pari muutakin juttua vaikuttaa, kuten esim asenne ja arvostus elämään noin ylipäänsä. ;) <3

Tässä muuten yksi esimerkki puurolautasesta, jonka olen syönyt aamulla. Jollekkin voimäärä voi olla hurja, mutta mulle tuo on ihan normi. Okei, ihan aina en syö puurossa voita, mutta jos sitä joinain aamuina laitan, niin sitä saattaa vahingossa mennä lusikallinen. Koska hei no, maistuuhan se nt vaan tosi hyvältä kaurapuurossa! Mä tosin syön sen puuron vasta aika myöhäänkin usein, joten voita voi laittaa rohkeasti. Kaurapuuron jälkeen ei oo vatsa koskaan kipeä. <3

 

En osaa kuvailla teille paljonko päivänä aikana syön rasvaa, mutta sitä tulee syötyä jokaisella aterialla. Päivän aikana voi hyvin syödä kourallisen pähkinöitä, kokonaisen avokadon ja voita reippaasti leivän päällä. Meillä paistetaan kaikki rasvassa tai öljyssä ja ruoassa on aina rasvaa mukana sen kummempia miettimättä. :)

Älkää pelätkö sitä voin käyttöä, vaan ajatelkaa se vähän kuin moottoriöljynä. Rasva pistää kehon vähän parempaan kuntoon, pitää aivot nopsina ja auttaa teitä jaksamaan. Eikö? :)

Rasvaista viikkoa kaikille! ;)

6 kommenttia artikkeliin ”Rasvan käytöstä

 1. miltsu sanoo:

  kyllä tuo kärrtyisyys voi hyvinkin olla liitoksissa rasvan vähyyteen. itse kun mietin itteäni pari vuotta taaksepäin niin en myöskää syöny rasvaa ja olin äkänen koko ajan, tosin sillon en syöny hiilareitakaa kovin runsaasti. nyt ihan parasta kunnon kouralliset pähkinöitä, soijalesitiini puurossa tai oikein rasvanen pihvi,joskus jopa mieli tekee sipsejä rasvan vuoksi ja sillon syön niitä kyl hyvällä omallatunnolla :) kamala miten sitä on voinu kohdella kehoa niin huonosti. onneksi asioita oppii,joskin kantapään kautta.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Niin, kai meidän täytyy aina oppia asiat vähän kantapään kautta. Mutta ainakin opitaan, sehän se tärkeintä. :)

   Tykkää

 2. Sirpa sanoo:

  Toi on kyllä niin totta, että kun yöt ei ole enää kokonaisia on vaan pakko syyä fiksusti. Vaikka söisikin vkloppusin herkkuja, en enää ns. voi aloittaa päivää pullalla. 😂 Ensin pitää syödä puuro mustikoilla ja sen jälkeen vasta voi ottaa aamukahvin kaveriksi sen pullan. Nykyisin herkut tulee siis aina jälkkäriksi, vaikka niitä jälkkäreitä olisikin sitten jokaisen aterian perään. 😀 Mulla on refluksitauti (mikä on ruokailutottumusten takia onneksi aika hallinnassa), joten en voi kauheesti käristää mitään voissa. 😥..en kyllä mielellään öljyssäkään. Luojan kiitos suklaa ei närästä mua eikä kahvi. Huh… Syön myös joka ilta leivän päällä avocadon, tykkäsim myös laittaa kahviin mantelimaitoa ja kookosöljyä. Pitääkin taas kokeilla sitä, nyt on tovi menty soijamaidolla. 😏

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Ai mitä, ei voi aloittaa pullalla enää vai? Damet. Mitähän mä sitten söisin? ;D Noeivais, joo siis muistan alkuimetyksessä kun tuli syötyä monta pullaa päivässä isojen ruoka-annosten lisäksi ja silti vaan paino laski ja koko ajan oli nälkä. Nyt ei voi enää toimia samoin tai paisuu kuin pullataikina. Hehe. ;) Eikä tosin maistu mulle edes niin paljon enää ruokaa. Keho selvästi osaa viestiä aika hyvin.

   Hei en tiennytkään että sulla on refluksi! Tosi tylsää. :/ Kerro tästä lisää ens kerralla kun nähdään!

   Tykkää

 3. Veronika sanoo:

  Hei mulla on sama asia rasvan kanssa – aamuisin jos sitä syö liikaa, niin jopas on etova olo loppupäivän :( Harmittaa, koska olisi kiva laittaa just esim avokadoa leivälle ym! Ja onhan voissa paistetut jutut ihan superhyviä!!

  Täytyy vielä sanoa, ettet todellakaan näytä siltä, että ylimääräistä rasvaa olisi kropassa enää ollenkaan. Ettet vain olisi liian ankara itsellesi..? Mun PITI vähentää herkkuja, koska nyt kun ei enää imetä yhtä paljon kuin ennen niin ne ja mega-annokset ruokaa näkyvät jo kropassa (ja painan tällä hetkellä enemmän kuin esim 4 kk synnytyksen jälkeen…), mutta jotenkin se nyt on vaikeeta. Huoh. Jos itsekuria voisi jostain ostaa, niin meitsi olisi kyllä jo vakkari-asiakas :D

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Voi harmi, jos sulla tulee niin herkästi! Mulla ei avokadosta tule, eikä ns. kevyemmistä rasvoista, vaan juurikin kovista rasvoista, kuten paistamisesta voissa tms. Pitää olla masussa jotain pohjalla että voi syödä sellaisia. :)

   Hehe, tiedän tunteen. Tosi vaikea vähentää herkuttelua, kun on väsynyt ja tulee käytyä paljon kahviloissa vauvan kanssa ja nähtyä ihmisiä. Aina on jotain herkkua tarjolla ja tosi vaikea kieltäytyä :D Mulla on tuo ala-vartalo sellainen, että se kerää rasvaa tosi helposti. Kuvissa se ei näy, mutta itse sen kyllä huomaa. Eikä mua siis haittaa yhtään, kyllä ne siitä lähtee ajan kanssa jos on lähteäkseen. :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: