Jo pienenä lapsena me aletaan oppia uusia asioita. Me opitaan puhumaan ja liikkumaan, me opitaan piirtämään ja pelaamaan. Me opitaan aikataulut ja me nähdään miten juostaan kiireessä bussiin, että ehditään sovittuun menoon. Me opitaan, että pitää pitää aikatauluista kiinni. Me opitaan koulussa uutta ja meitä ohjataan kohti tiettyjä taitoja.

Joissain jutuissa me ollaan hyviä, joissain ei. Jossain vaiheessa meidän pitää itse päättää, että mistä me ollaan eniten kiinnostuneita ja mitä kohti tulisi mennä. Ehkä meitä kannustetaan läheltä, ehkä ei. Kuitenkin, jotain kohti me aina kuljetaan. Valitaan urapolkumme ja lähdetään suorittamaan. Odotetaan, että joskus sitten me ollaan valmiita. Lääkäreitä, opettajia tai mitä ikinä me keksitäänkään tavoitella. Kunhan tavoitellaan jotain.

Mulla on vahvasti sellainen olo, että jo lapsena meille luodaan sellainen kuvitelma, että opinnoilla ja ammatilla on kaikista suurin merkitys. Se, mihin joskus päädyt ja missä nimesi teet tunnetuksi, on tärkeintä. Ei meille opeteta koulussa juurikaan ihan tavallisen arjen taitoja tai siitä miten me toisistamme välitetään aidosti ja lämmöllä. Sitäkin enemmän me seurataan oppeja tulevaan ammattiin. Luetaan matikkaa, äikkää ja uskontoa. Tärkeitä asioita nekin, paljon hyviä oppeja ja työstöä ajatusten kanssa. Ja tuleehan työtäkin tehdä, mieluiten sellaista josta nauttii. Sellaista, jossa olisi hyvä.

Jos multa kysytään, että miksi me täällä pallolla ollaan, niin vastaisin hetkeäkään miettimättä; toistemme takia. Valaisemassa kaverin katsetta, nostamassa ystävän mielialaa ylöspäin, kehumassa pikkuveljen taitoja, rakastamassa perhettämme, nostamassa katse heikoimman puoleen, huomioimassa niitä jotka ovat jääneet varjoon, antamassa vähästä sille, jolla on vielä vähemmän.

Näin tiivistettynä muutamaan lauseeseen se kuulostaa siltä kuin se olisi helppoa. Että pitäisihän meidän jokaisen tietää, että miksi täällä ollaan. Toistemme takia tottakai. Koska mitä elämä oikeastaan on, jos me jätetään ympäristö huomiotta? Mistä kuuluu meidän äänen kaiku ja kuuluu tekojen seuraukset? Missä on nauru, kyyneleet ja vilpitön halu auttaa? Koska jos ei huomio, ei voi auttaa. Jos keskittyy vain omaan kiireeseen ja kauniiseen napaan, ei näe muiden hätää. Eh ehdi auttaa, koska on hei kiire. Ymmärräthän, sullakin usein on? 

Kiire, kiire, kiire.

Niin monen lempisana, vahingossa usein sanottu. Vai tarkoituksella? En mä oo ehtinyt, on ollut niin paljon kaikkea. Pahinta on se, että kun joku läheinen yhtäkkiä katoaa elämästä, kuolee pois, ei ollut ehtinyt nähdä häntä kun on ollut niin kiire. Ei ehtinyt nousta bussiin ja mennä katsomaan mummoa ennen kuin oli liian myöhäistä. Olisihan sitä voinut myös soittaa, mutta se unohtui kiireessä. Töissä ja arjessa, ihan kaikessa siinä hässäkässä. On unohtunut tekosyyn varjolla se tärkein, miksi me täällä ollaan. Toistemme takia. Välittämässä, huolehtimassa, muistamassa kysyä se yksi ainut kysymys; mitä sulle kuuluu? Juodaanko kahvit ja pysähdytään hetkeksi? 

Kiire on usein tekosyy, jolla me muodostetaan mieleemme suuri lukko, joka estää toimimasta. Kun puhutaan kiireestä, me nostetaan sitä jalustalle ja annetaan sille jopa liikaa sijaa. Se vie tunnit päivästä, se kadottaa ajantajun, se tuhoaa unenlaadun. Äh, vuorokaudesta loppui taas tunnit. Pitää olla valmis nyt, eikä huomenna. Mun täytyy tehdä tämä nyt, muuten en ole onnistunut elämässäni. Kalenterit täyttyy ja ajatukset samalla.

Kiire, mikä ihana tekosyy olla poissaoleva ja unohtua muun maailman vietäväksi. Unohtaa läsnäolo ja vain suorittaa.

Tunnistan itsessäni usein tunteen kiireestä ja tietoisesti pysähdyn miettimään mistä tämä on lähtöisin. Onko tämä elämäntilanne pakollinen, onko mun ihan pakko tehdä kaikki tämä nyt? Onko mulla johonkin kiire, hyödynkö mä tästä todella jotain, jos teen tämän kaiken nyt? Ehdinkö mä olla läsnä, jos vain suoritan? Oonko mä muistanut soittaa mun ystäville, oonko ehtinyt nähdä heitä? Sitten mä usein tajuan, että apua, oon ollut ihan liian keskittynyt vain itseeni etten ole moneen päivään muistanut kysyä toisen ajatuksia. Ja mitä mä teen vain omilla ajatuksillani, ei niistä ole yksin mihinkään. Enkä aina välttämättä kysy sittenkään, kun ei se toinenkaan ole viikkoihin kysynyt. Sillä on varmaan taas kiire, en viitsi häiritä. Se ärsyyntyy kun koko ajan olen kyselemässä. Kai sillä on sitten myöhemmin mulle aikaa. 

Nuorena mä pohdin usein sitä, että miksi me täällä ollaan. Käperryin harmaiden ajatusteni kanssa itseeni ja etsin syytä sille, että koin olevani niin yksinäinen. Kukaan ei tuntunut ymmärtävän mun ajatuksiani ja kukaan ei tuntunut pohtivan samoja juttuja. Ei muut tuntuneen huomavan mitä ympärillä tapahtuu, ei niitä kiinnostanut suru ja toisen hätä. Ihan sama, älä välitä Marissa, elä nyt vaan omaa elämääs, joku mulle sanoikin.

Onneksi olen osannut vahvistaa omaa itseäni ja tiedostan vahvasti ainakin sen, miksi itse täällä olen. Auttamassa, välittämässä ja tuomassa valoa ympärilleni. Sillä vaikka en olisi se fiksuin ihminen maailmassa, enkä voisi tehdä suuria maailmankaikkeuden pelastamisen eteen, voin lähteä liikkeelle lähipiiristä. Sinustakin siellä. Voin yrittää muistaa pitää kiireen poissa ja vilpittömästi välittää niistä, jotka juuri mun huomiotani kaipaavat. Voin avata ulkona silmät ja huomata ne, jotka ovat ehkä katseen ja kuuntelevan korvan tarpeessa. Juuri tästä syystä tiedän, että oma työnikin tulee aina olemaan sellaista, jossa pääsen ratkomaan arkipäivän ongelmia ja tekemään muiden työstä jollain tapaa helpompaa. Saan tuntea päivittäin, että musta on hyötyä ja jollain muulla on avullani astetta parempi olla. Ja ehkä hänkin sitä kautta oppii jakamaan hyvää. Antamaan itsestään sen, joka jollekkin muulle on ase parempaan huomiseen päivään.

Miksi me täällä ollaan, kysyi nuori Marissa joskus. Toistemme takia, vastaisin hänelle nyt hetkeäkään miettimättä. Välittämässä, tukemassa ja antamassa valoa heikoimmankin päivään.

Rakkaudella, 

Marissa

6 kommenttia artikkeliin ”Miksi me täällä ollaan?

 1. Sirpa sanoo:

  Mäkin yritän muistaa joka viikko edes Whatsappissa kysellä ystävien kuulumisia. :) Mummilla en jaksaisi joka vko käydä, mutta juuri siksi on ”pakko” kun ei hän täällä enää kauaa ole. Samapa se on leikkiä la aamupäivisin muutama tunti siellä, kuin, että leikkisi kotona. Pojukaan ei siellä ressaa, kun on niin rauhallinen paikka. :) Arkisin olisi kiva tehdä muutakin kuin käyttää n. 11h päivästä töihin ja työmatkaan, mutta itseppä olen asumiskuluni haalinut ja pitkän työmatkan, MUTTA onneksi näitä asioita pystyy muuttamaan jos ne alkaa liikaa ressata! :D

  Liked by 1 henkilö

  1. Marissa sanoo:

   No sepä siinä usein on, että me itse kuitenkin ne valinnat tehdään. Jos joskus rassaa, niin muutoksia voi tehdä. Teillä on kyllä ihana koti ja kivalla paikalla, ehkä ne matkat jaksaa kulkea. Ainakin jonkin aikaa :)

   Tykkää

 2. annakatariinakuronen sanoo:

  Aivan ihana teksti! Mun rakas tätini kuoli tässä muutama viikko sitten ja se todella pysäytti. Mietin sitä, että se voi olla vain hetki ja joku meistä on poissa. Siksi pitää muistaa niitä läheisiä joka ikinen päivä ja olla kiitollisia heistä.

  Tunnistan itsessänikin, myönnän, tuon että välillä tulee sanottua ”sori nyt on tässä niin paljon kaikkee”. Todellisuudessahan sitä aikaa rakkaille ihmisille ja rakkaille asioille pitäisi löytyä myös arjen keskeltä. Ja löytyykin, jos sitä vain haluaa järjestää. Mutta onneksi tässä elämässä ei tulla koskaan valmiiksi, me ollaan matkalla koko ajan eikä ikinä ole liian myöhäistä pysähtyä uudestaan miettimään, että missäs tässä taas mennään. <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Se pysäyttää meistä useimmat, kun joku ihan läheltä lähtee. Se tuntuu niin suurelta kysymysmerkiltä, eikä siitä ole enää paluuta. Voimia sulle sinne, tosi ikävä kuulla menetyksestä. <3

   Kyllä se on ihan hyvä joskus sanoakin, että on liikaa kaikkea, mutta välillä voi miettiä tietty onko se kiire niin kova, ettei ehdi edes soittaa? Sekin usein jo vie lähemmäs, kun jokaista ei ehdi joka hetki nähdä. <3

   Tykkää

 3. Mia sanoo:

  Olipa hyvä teksti jälleen kerran! Itse totean aivan liian usein ”on niin kiire koko ajan”. Uskon että se omakin kiireentuntu vain lisääntyy kun hokee kuinka kiire koko ajan on. Täytyisi välillä minunkin pysähtyä miettimään mikä tuon kiireen oikeastaan tekee. Onhan tämä työ-lapsiarki oikeastikin melko kiireistä, mutta ei se kiire ainakaan helpota koko hokemalla että on koko ajan niin kiire ja sen myötä väsynyt. Hyvä että muistutit tästä asiasta :)

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sepä se, ja ainakin työelämässä on tullut huomattua että ne jotka hokee kiirettä jatkuvasti, usein jäävät jälkeen ja hommat ovat aina tekemättä. Kun hokee vaan kiirettä, on siinä ajassa muut jo tehneet työnsä. Heh, tämä taitaa siis näkyä meidän kaikkien arjessa välillä, kun kiire ottaa vallan. Unohtuu se rauhallisuus ja oikeisiin asioihin keskittyminen. :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: