”Oot vissiin aika addiktoitunut telkkarin katsomiseen?”, käskin sitä sanomaan ensi kerralla takaisin. Sille oli sanottu, että se käyttää liikaa aikaa somen parissa. Kertoo kaiken itsestään nettiin, kuvaa kaiken. Oli katsottu vähän ikävästi alaspäin, eikä annettu tilaa selityksille. No, ei tää ihminen olisi varmaan osannut sitä itse siinä hetkessä selittää yhtään sen paremmin. Kun ei se toinen kuunnellut kuitenkaan, oli jo tehnyt nämä omat päätelmänsä. Ei halunnut ymmärtää asiaa, josta itsellä ei selkeästi ollut mitään kokemusta.

 

Käsi ylös, kuinka monesta usein tuntuu siltä, että joku somessa jakaa ihan kaiken omasta elämästään? Minä vaikka, tai joku muu? Kyllä, nostin juuri itsekin käteni. Mustakin tuntuu joskus siltä. Joskus jollain saattaa olla niin paljon videoita päivän aikana, jatkuvasti uusia blogitekstejä tai muuta sisältöä, että tulee helposti olo että siinä on kaikki. Koko elämä levällään, meidän muiden silmien edessä katseltavana ja kuunneltavana.

 

Totuushan on harvoin kuitenkaan tämä. Somessa on se ihana juttu, että me saadaan ihan itse valita mitä sinne mielestään suolletaan. Saan valita mitä kuvia kuvaan, mistä kuvakulmasta ne otan ja millä ohjelmilla niitä kuvia muokkaan. Itse jaan aika avoimesti monia asioita, mutta sitten on paljon asioita, joita en jaa. Eikä olisi ikinä aikaa jakaa ihan kaikkea, eikä toisaalta tahtoakaan. Enkä usko että se on kenenkään tarkoitus somen kanssa. Vai tunnetko jonkun joka todella jakaa koko elämänsä someen?

Kuva Paul Hanaoka / Unsplash

Oma tahtoni on jakaa elämääni somessa mahdollisimman arkisena ja todellisena, puhua asioista jotka puhuttavat mahdollisimman montaa. Haluaisin saada enemmän aikaan ymmärrystä meidän ihmisten välille, jutella sellaisista asioista jotka kasvattaisivat tätä ajatusta ja me katsottaisiin toinen toisiamme jatkossa lempeämmin. Tämäkin aihe josta itseasiassa kirjoitan, liittyy tähän. Haluaisin, että somea ei parjattaisi ihan liikaa. Eikä ainakaan jonkun toisen harrastusta, oli se sitten telkkarin katsominen, pelaaminen tai some.

 

Mihin tuo alun lause sitten liittyi telkkarin katsomisesta? No, onko siellä moni joka katsoo usein jotain sarjaa tai muuta ohjelmaa? Ehkä iltaisin katsot yhden jakson, ehkä yöllä vielä toisen ennen kun nukahdat? En itse katso juuri yhtään telkkaria, ellei lastenohjelmia lasketa mukaan. Ne meillä pyörii ruudulla nykyään 24/7 tai ainakin puolet siitä ajasta. En osaa katsoa telkkarista kovin usein mitään, koska harva ohjelma kiinnostaa. Käytän mieluummin enemmän aikaan kirjoittamiseen, kirjojen lukemiseen, kodin laittamiseen ja esimerkiksi somen parissa keskusteluun. Käytän aikaani teidän kanssa tärkeistä ja ei niin tärkeistä aiheista jutellen.

 

Lähdetääs purkamaan tätä ystäväni some addiktiota esimerkiksi oman addiktioni kautta. Lasketaan vähän. Olenko yhtä addiktoitunut someen kuin mitä moni on esimerkiksi telkkariin?

 

Kun kuvaan videoita esimerkiksi instagramiin päivän aikana, tulee niitä yhteensä noin noin 1-7 minuutin pätkä. Tähän voi lisätä tuplat minuutteja lisää, sillä usein lisään kuviin tekstejä ja tämä vie aikaa. Tämän lisäksi vietän usein aamuisin tai iltaisin aikaa kommentteihin vastaillen, siihen voi helposti laittaa sen puoli tuntia päivässä, jos vain on aikaa lusmuta sohvalla. Laitan myös usein someen kuvia, ehkä noin 1-3 kuvaa päivän aikana. Tästä voi lisätä vartin aikaa, tekstien kirjoittaminen usein kestää hetken vaikka kuvia en muokkaakaan. Jos tämä kokonaisuus lasketaan yhteen, saadaan noin tunti vuorokaudesta. Joskus käytän huomattavasti vähemmän aikaa, joskus saattaa mennä enemmän. Tämä siis keskiarvona.

Kuva Chad Madden / Unsplash

Myönnän, että tottakai joskus käyn itseni kanssa vakavaa keskustelua siitä, kuinka paljon somessa on hyvä viettää aikaa. En esimerkiksi aina anna itselleni lupaa skrollailla turhaan facebookin seinää ja jos ollaan pojan kanssa kotona kaksin, jätän kännykän usein sivuun. En tee sitä aina, mutta pyrin siihen mahdollisimman usein. Tämä viimeinen tosin vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiini sillä, että en vastaa puhelimeen ja kaverit ihmettelevät mihin olen kadonnut. Toisaalta, mielestäni ei myöskään pidä aina olla tavoitettavissa. Joskus saa olla keskittynyt ihan vain omaan itseensä tai kuten meidän tapatuksessa, perheeseen. Oletko samaa mieltä? 

 

Keskustelun aiheena vain usein on somen lisäksi telkkarin katsominen, Youtube tai vaikkapa videopelien pelaaminen.

 

Somen kanssa itselläni on sellainen sääntö, että käytän sitä niin paljon, kun itsestäni tuntuu hyvältä. Jos huomaan, että se vaikuttaa muuhun elämääni liikaa, eli jos en esimerkiksi osaisi olla ystävieni tai perheen seurassa yhtään ilman kännykkää, pitäisi tehdä jotain. Silloin addiktio olisi päässyt liian pitkälle. Uskon, että monissa kodeissa pohditaan ihan näitä samoja asioita. Keskustelun aiheena vain usein on somen lisäksi telkkarin katsominen, Youtube tai vaikkapa videopelien pelaaminen. Oli addiktio mikä vain, se saattaa viedä helposti kaiken huomion. Ruutu helposti tekee sitä. Koukuttaa ja vie jopa tunneiksi mukaan.

 

Me juteltiin näistä ajatuksistani ystäväni kanssa ja hän laski samalla, että ei hänkään nyt kännykällä niin paljon vietä aikaa kuin mitä joku voisi ajatella. Kertoja tulee päivässä useita, mutta ei se aikaa vie yhtään liikaa. Hän myös muisteli omaa lapsuuttaan, jossa telkkaria katsottiin kaikki illat monta tuntia putkeen. Ja niin on katsottu myös minun kodissani. Illasta toiseen, kaikki sarjat putkeen.

 

Käytiin me tästä aiheesta myös vähän laajempi keskustelu ja pohdittiin rajoja siitä, mitä kaikkea somessa on hyvä jakaa ja kuinka paljon. Kumpikaan meistä ei kuitenkaan kokenut jakavansa liikaa, eikä meillä tullut kskustelusta olo että tehdään jotain väärin. Yritin myös tsempata ystävääni, että hän saa tehdä sisältöä someen juuri kuten itse tahtoo. Siinä vaiheessa jos hän ei osaa enää tehdä mitään muuta kuin istua ruudun edessä (oli se sitten telkkari, pelaaminen tai some) niin sitten ehkä voisi miettiä asiaa.Tällä hetkellä hänen käyttönsä on kuitenkin erittäin kohtuullista, ainakin mun silmissäni se on sitä.

Tästä aiheesta on puhuttu paljon jo pitkään ja some addiktiona ei ole mikään uusi asia. Halusin kuitenkin tuoda esiin sen puolen, että se on helposti verrattavissa ihan mihin tahansa muuhun ruutuaikaan. Kyllä me on ennenkin osattu pistää huomiomme ihan ”vääriin” asioihin ja uskon, että addiktioita on syntynyt vuosien saatossa ties mistä. On hyvä välillä pohtia omaa käytöstään, mutta kohtuudella kaikkea voi tehdä hyvällä omallatunnolla.

 

Palaan addiktioihin varmasti vielä lisää, mutta tässä pieni keskustelunavaus. Mitä ajatuksia tämä herätti sussa? Oletko sä enemmän addiktoitunut someen vai telkkariin? Vai ehkä molempiin?

 

Terkuin ylpeä someaktiivi

Marissa

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: