Huomenta! Pitkästä aikaa istun aamusta heti koneelle, samaan tuttuun tapaan kun vielä joskus entisessä elämässäni tein lähes viikon jokaisena aamuna. Siinä elämässä mun aamujeni rutiini oli heti hampaiden pesun jälkeen napata kuppi kahvia ja palata sänkyyn Villen viereen naputtamaan koneella sanoja talteen. Toinen veti sikeitä helposti vielä pari tuntia ja sain rauhassa istua vieressä ja odotella nousevaa aamua. Kirjoittelin ylös sanoja, joita olin yöllä herätellyt mielessä ja joita teki heti mieli päästä tänne ja päiväkirjoihin kirjoittamaan.

Tänään istun tässä pitkästä aikaa ihan hiljaa, pojat nukkuu vielä ja kello on lähes viisi aamulla. On ihan pimeää. Huh, tämä syksyn tuoma pimeys tuntuu vieläkin ihan uudelta. Tottuuhan tähän taas? Ettei aamusta herää enää valoon, eikä iltaisin voi olla pitkään ulkona vain valoisten tuntien vuoksi. Että sumuisia päiviä on astetta useammin ja päivän tunnit tuntuu lyhyemmiltä. Eiköhän siihen totu? Ainakin jo pelkästään syksyn tuoma raikkaus on tuonut niin paljon hyvää oloa, että en tahdo yhtään valittaa. Pelkkää hyvää sanottavaa syksystä tällä hetkellä, myös kylmistä aamuista ja muutamista sateisista päivistä. Pelkkää hyvää.

Mutta, itse asiaan. Sunnuntaina aloittamani arjen sankareiden haaste jäi vielä viimeksi kesken, joten jatketaanpa hetki tänään sen parissa. Alkuperäinen haaste löytyy täätlä: Arjen sankarit blogihaaste

Mistä omista jutuista olet pitänyt kiinni lasten saamisen myötä?

Moni asia on muuttunut ja valintoja omien juttujen suhteen on pitänyt tehdä aika reippaastikin, mutta toisaalta elämä on jatkunut aika normaalina. Vai oonkohan vain unohtanut kaiken mitä oli ennen? Kaiken sen mitä ehdin tehdä vain omaksi hyväkseni ennen lapsiarkea? Heh, näinkin voi olla. No, jokatapauksessa oon pitänyt kiinni myös siitä pienestä määrästä omaa aikaa ja erityisesti niistä asioista jotka antaa mulle energiaa. Lapsen ja perheen kanssa vietetyn ajan lisäksi siis.

Se täytyy myöntää, että joskus on pitänyt olla hieman luova. On pitänyt keksiä uusia keinoja, muuttaa omia tapoja ja aikatauluttaa arkea enemmän. Esimerkiksi liikunnalle on vähemmän aikaa, mutta kun järjestää aikatauluja, sitä löytyy kyllä. Hiljaisuutta ja vain tyhjässä kodissa olemista kaipaan välillä kaikista eniten ja sen tärkeyden unohdin hetkeksi kun poika syntyi pari vuotta sitten. Onneksi huomasin nopeasti puutteen ja ajoittain saan hetken olla kotona ihan yksin, jos onnistun häätämään pojat viettämään laatuaikaa vain kahdestaan. Saan siivoilla, kuunnella hyvää musiikkia ja istahtaa sohvalle ihan yksin. Nauttia ajasta vain itseni kanssa.

3 tavaraa joita ilman et selviäisi arjesta?

Onpas vaikea kysymys. Lopulta niitä tavaroita, vaatteita ja asioita taitaa kuulua jokaiseen päivään ihan vähän liikaakin. Vaate ei taida olla tavara, joten sanoisin varmaankin kännykkä, laturi ja kotiavaimet (tosin ovethan voisi pitää aina salaa auki?).

Mitä teet, jos arki tuntuu kaatuvan päälle?

Hiljenen. Sulkeudun. Mietin asioita. Puhun Villelle. Joskus harvoin itken. Usein edelliset saattaa mennä toisinpäin, koska en osaa puhua ajoissa vaan sulkeudun jopa liikaa. Onneksi tätä asiaa on oppinut tunnustelemaan parin vuoden vanhemmuuden aikana ja aika usein liian vähäinen uni pitkään nautittuna voi johtaa tähän. Että ne seinät kaatuu päälle. Ettei tiedä mistä hyvää oloa enää löytää.

Joskus tällainen olo voi kestää vain päivän ja siksi en aina koe tarvetta puhua sellaisesta olosta kenellekään siinä samassa hetkessä. Tuskin on olemassa edes ihmistä, jolla ei näitä hetkiä joskus elämässään olisi? Usein seuraavaan aamuun herääminen jo auttaa ikävään oloon. Sitten jos jokin huono fiilis kestää pidempään, yleensä osaan siitä jo puhua kotona ja hakea ratkaisuja.

Parhaiten auttaakin aika ja keskustelu. Itselläni myös kirjoittaminen. Se, että saan ensin purkaa oloa itsekseni ja tajuta, että okei, nukutaan yksi yö ja katostaan josko ne seinät olisi huomenna taas pystyssä ilman kannatteluakin. Ja useimmiten ovat.

Paras kasvatusvinkkisi? 

”Lapsi oppii esimerkillä ja mallista katsoen, ei vanhempien luomista säännöistä.”

Moni asia, joita en ole ajatellut millään tasolla kasvatuksessa, näkyvät jo nyt sitä kautta, että niitä täällä meillä kotona tehdään. Se on todella saanut hoksaamaan sen, että kun toimii itse parhaansa mukaan, niin aivan varmasti jotain siitä käytöksestä tarttuu myös lapseen. Mallia näyttämällä lapsi uskoo parhaiten, ei vain käskemällä. Jos siis itse kiroilee jatkuvasti, valittaa kotona kaikesta, kohtelee muita huonosti, on huonolla tuulella, niin väitän lapsen saavan siitä pahan tartunnan. Oma vinkkini siis on pitää oma käytös kauniina lasten silmien edessä, niin samaa kätöstä voi ehkä jopa odottaa siltä omalta lapselta. <3

Parasta arjessa juuri nyt? 

Perheen päivittäinen läheisyys ja tämä kutkuttava odotus pienestä tulokkaasta. En voi käsittää, että meitä on pian yksi lisää. Tuntuu niin suurelta ihmeeltä olla tässä nyt itsekseni ja pian taas hoivata pientä ihanaa vauvaa. <3

Kenet haluat haastaa Arjen sankarit blogihaasteeseen?

Huomasin, että todella monia omia lemppareitani oli haastettu, eli siis heitä joita itsekin seurailen, joten en keksinyt tähän enää ketään uutta haastettavaa mukaan. Jos susta kuitenkin tuntuu, että olisi kiva vastata omassa blogissa samaan kyselyyn niin pistäs vastaukset tulille! Tuu vaikka tänne kommentteihin kertomaan että valmista on niin päästään me muutkin lukemaan. Olisi hauska lukea näistä asioista myös esimerkiksi vähän pienempien blogien sivuilta ja samalla löytää uusia tuttavuuksia täältä blogimaailmasta. :)

Kahvi on nyt juotu ja pojatkin taitaa tuolla heräillä jos oikein kuulostelen äänistä. Ihanaa päivää kaikille ja palataan toivottavasti taas viikonloppuna uusien juttujen kanssa! :)

-Marissa

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: