Keskustelu on eilisestä saakka käynyt kuumana Instagramin puolella, kun otin esille aiheeksi säästämisen. Missä asioissa minä säästän? Entä missä en olisi valmis säästämään? 

Säästäväisyys ei kulje kaikilla geeneissä, jos kulkee kenelläkään, ja uskon että toisille sen aloittaminen on työläämpää. Jos ei esimerkiksi ole nähnyt mallia säästämiseen kotoa tai kukaan ei ole kertonut miksi kannattaa elää säästeliäästi, voi olla vaikea edes aloittaa. Ei ehkä ihan helposti ymmärrä, että jokainen kulutettu euro todella katoaa tililtä ja jos ei sitä säästä hetkeksi, ei se voi millään kasvaa korkoa.

En nyt lähde käymään tässä läpi omaa taustaani, mutta todettakoon lyhyesti, että itselleni on opetettu jo nuorena että omat rahat pitää itse tienata ja jotta voi saada jotain suurta, on säästettävä sitä varten pieniä summia. Ja siitä se ajatus itselläni lähti. Aloin säästämään omaa asuntoa varten jo 13-14 vuotiaana, samalla kun aloitin säännöllisen työnteon. Päätin, että minulla on varaa omaan kotiin, kun muutan kotoa pois. Ja siinä lopulta myös onnistuin.

Nyt yli kolmekymppisenä olen ehtinyt säästämään jo vuosikausia. Voikin ehkä sanoa, että itselleni säästäminen tulee syvältä selkärangasta, enkä juuri mieti asiaa. Nykyään en ole enää yhtä säästäväinen kuin mitä olin joskus nuorena, mutta se johtuu siitä että nykyään on myös enemmän aikaa tuhlata. Vielä pari vuotta sitten (ennen lapsia, heh) käytin kaiken aikani työntekoon eikä ollut aikaa tuhlata. Kun tekee töitä vuosikausia 7 päivää viikosta, ei ole aikaa laittaa rahaa mihinkään, ei ehdi shoppailla. Ehkä siinä onkin mun säästäväisyyteni salaisuus, liikaa töitä ja liian vähän aikaa? :D

Nykyään en juuri mieti säästäväni, koen vain eläväni säästeliäästi. Noudatan samoja oppeja joita jo nuorena olen opetellut ja teen valinnat taloudellisesti. Ostan vain tarvitsemiani asioita ja mietin harkiten sitä mitä ostan, jos näin voisi kiteyttää oman ajatukseni säästämisen suhteen.

 

KOKONAISUUS MERKITSEE SÄÄSTÄMISESSÄ

Uskoisin, että säästämisestä tulee helpompaa silloin, kun oppii näkemään kokonaisuuden. Kun ymmärtää, että niistä pienistä summista kertyy lopulta suuri summa. Yksi kaupasta ostettu uusi kirja ei välttämättä maksa paljon, mutta kun pieniä summia kertyy päivittäin, on palkkapussi tyhjä. Pyysitte kuulla omia säästövinkkejäni, joten tässä lista omista ajatuksistani säästäväiseen arkeen:

 

 • Ostan vain tarpeeseen. Mietin aina useamman kerran hankintaani, enkä osta hetken mielijohteesta juuri mitään. Poislukien ruokaostokset, sillä kaupasta ostan sitä mitä mieli tekee.

 

 • Ruokakaupassa en säästele, mutta toki katson kilohintoja ja ostan mielelläni punalaputettuja tuotteita. En juokse Prismassa sentään yöaikaan ostamassa kaikista parhaita alennuksia, mutta otan ne mitkä sattuvat eteen. Me myös suunnitellaan ostoksia etukäteen ja tehdään ruokaa, josta voi syödä useamman päivän putkeen. Mielelläni siis katson mihin rahani ruossa käytän, ja järki on ostoksissa mukana, mutta en jätä haluamaani ostamatta jos huonompi ja halvempi tuote olisi tarjolla.

 

 • En osta päivittäin kahvilan kahvia tai vaikkapa limua kalliista kioskista matkalla. Voin hyvin odottaa hetken ja ostaa limun kaupasta halvemmalla ja kahvin voi keittää kotona. Joskus harvoin ostan kahvin mukaan ja kun sitä ei tee liian usein, ei se kaada taloutta. Kaiken lisäksi se tuntuu niinä kertoina spesiaalilta, eikä päivittäiseltä tavalta johon turtuu eikä siitä enää edes nauti samalla tavalla.

 

 

 • Ostan laatua, tai ainakin pyrin siihen. Hyviä ruoka-aineita, laadukkaita huonekaluja, laadukkaita vaatteita. Niin, että ei tarvitse ainakaan kulumisen tai turhan rikkoutumisen takia ostaa heti uutta. Parempi laatu kestää pidempään.

 

 • Kierrätän. Ostan vaatteita paljon käytettynä, sekä itselleni että lapsille. Lapsille ostan vaatteita isompia kokoja jo varastoon, jotta ei tarvitsisi koskaan ostaa äkillisestä mitään kalliilla. Meillä ei vaatteisiin mene juurikaan rahaa, sillä myyn myös aina edelliset pois kirpputorilla kun niitä ei enää tarvita. Poislukien Villen vaatteet. Kummasti miehet aina osaavat käyttää vaatteensa kirjaimellisesti loppuun saakka. Oletteko huomanneet saman? :)

 

 • Lainaan. Ystäviltä tai sukulaisilta kerran tarpeeseen juhlamekon, naapurilta lehteä tai vaikka kirjan kirjastosta. Tarvitseeko kaikki hankkia omaksi jos käyttöä on vähän?

 

 • En osta juuri mitään täyteen hintaan, vaan maltan mieleni ja suunnittelen ostokset niin, että ne voi tehdä alennusmyynneistä. Kuten joulun ja juhannuksen jälkeen tai esimerkiksi Black Fridayna. Nykyään ainoat äkilliset tarpeet meillä syntyy lasten vaatteista. Aina kun ei löydä käytettynä vaikkapa kurahousuja, joten sitten ne ostetaan uutena. Mieluiten toki alesta nekin. ;)

 

 • Mietin ostamieni tavaroiden/vaatteiden/tuotteiden jälleenmyyntiarvoa. Varsinkin jos teen isompaa hankintaa, mietin mitä saan siitä myydessä pois. Samalla kun tekee tämän, tulee tutkittua ostoksen järkevyyttä ja mahdollisesti joskus muuttaa mielensä. Saattaakin ostaa jotain muuta tai löytää paremman vaihtoehdon. Niin ja joskus ostos jää tekemättä, kun ei ostanut heti. Ehtii tajuta, että sitä ei tarvitukkaan. ;)

 

 • En osta mitään vain merkin vuoksi ja maksa turhaan vain brändistä. Ostoksen pitää aina olla hintansa arvoinen ja minusta ei ole seuraamaan mitään muotivillityksiä. Turhaa rahanmenoa. ;)

 

 • Olen kotona oppinut omatoimiseksi ja mieluiten teen mahdollisimman paljon itse. Meillä ei näy remppamiehiä, ei siivooja,  ei muuttomiehiä eikä minua näy leipomon kassalla ostamassa valmiita tarjoiluja juhliin. Nautin käsilläni tekemisestä ja koen myös olevani ripeä toimimaan. Apua voi myös pyytää lähipiiristä ja auttaa itsekin silloin kun he sitä tarvitsevat. Usein on myös nopeampaa tehdä itse kuin hankkia joku muu kalliilla avuksi.

 

 • Matkustaessa en ota matkapaketteja, ne tulevat aina kalliimmaksi. Etsin aina itse lennot ja majoitukset erikseen, jotta tiedän saavani parhaan hinnan ja joustoa siihen mihin matkustan ja kuinka pitkäksi aikaa.

 

 • Tämä on mielestäni päivänselvä asia, mutta kerrotaaan kuitenkin. En osta ikinä luotolle mitään, mihin ei olisi varaa. Käytän luottokorttia kaikkiin ostoksiin, mutta maksan aina kaiken seuraavalla laskulla pois. Kerään vain pisteet itselleni, joita kortin käytöstä saa kasaan. Mielestäni luottoa ei kuulu käyttää varsinkaan huvitteluun, vaan ensin pitäisi säästää jotta siihen on varaa. Muuten syntyy turhaa korkoa turhista ostoksista, joihin ei oikeasti olisi ollut varaa.

 

 • Olen aina säästänyt muihin verrattuna paljon siinä, etten juo juurikaan alkoholia, joten baareihin ei valu rahaa. Ei siis myöskään taksimatkoihin, sillä käyn harvoin juhlimassa ja jos käyn, yleensä pääsen hyvin julkisilla kotiin.

 

 • Kuljen aina mahdollisimman paljon muutenkin julkisilla ja esimerkiksi jalkaisin. Ajokorttia ei edes löydy, mutta tuskinpa meillä olisi kahta autoa jos se löytyisi. En kannata yksityisautoilua ja mieluiten suosin julkista liikennettä ja terveitä jalkojani.

 

 • En myöskään tupakoi. Kuinkahan paljon kuluisi rahaa enemmän, jos polttaisi tupakkaa? Hui, en tahdo edes ajtella sitä rahaa, joka liitelisi savuna ilmaan.

 

 • Säästän keskittämällä vakuutukset saman firman alle, sekä kilpailuttamalla sähköyhtiöt ja kaiken muun missä on useita vaihtoehtoja. Tämä kaikki kannattaa muuten tehdä tasaisin väliajoin, sillä hinnat muuttuvat ajan kanssa.

 

 • Suuri säästö, johon tiedän monen tuhlaavan paljonkin, on ulkonäkö. En käy kampaajalla kuin kerran kahdessa vuodessa, en juurikaan meikkaa enkä käytä monenlaista kosmetiikkaa. Omien lasteni hiukset toivon myös voivani leikata mahdollisimman pitkään.

 

 • En myöskään voisi koskaan käyttää rahaa esimerkiksi tekoripsiin tai täyteaineisiin kasvoillani. En ole koskaan kokenut kaipaavani näitäkään asioita, joten tuntuisi hassulta pistää niihin rahaa.

 

 

Yksittäin nämä asiat eivät ehkä ole suuria summia, mutta kokonaisuutena säästän suuren summan kun vähän käytän päätä talouteni miettimiseen. Jokaisen tulisikin pohtia omaa kuluttamistaan ja esimerkiksi suhteuttaa kulutus omiin tuloihinsa. Pienituloinen ei varmasti voi saada kaikkea samaa kuin suurituloinen ystävä, mutta toisaalta pienistä tuloista voi myös säästää hyvin. Itsekin olen säästänyt pienistä tuloista ja tienannut suuria summia sijoittamalla ne samat pienet tulot.

Kuten jo sanoinkin, en koe säästäväni jatkuvasti, koen eläväni aivan normaalia elämää.  Minulle on tuttua että joka kuussa siirrän kaiken ylimääräisen palkastani sijoituksiin, olen tehnyt niin aina. Summa vaihtelee paljonkin, riippuen täysin siitä mitä muita kuluja kuukaudelle on syntynyt. Yksi tärkeä vinkki onkin siirtää joka kuussa tietty summa sivuun käyttötililtä, jotta se todella myös säästyy. Teethän sinä jo näin? 

Mielestäni on vain järkevää miettiä mitä ostaa ja miksi. Välillä pitää myös malttaa mielensä jos haluaa jotain. Kaikkea ei aina kuulu saada heti, sanottiin jo mulle lapsena ja näin uskon vieläkin. Saman ajatuksen toivon voivani opettaa myös omille lapsilleni, jotta he oppivat tekemään töitä sen eteen, että saavat jotain.

Jutusta on venymässä jälleen pitkä ja aika alkaa loppua kesken. Jatketaan juttua siis myöhemmin ja kerron teille mm. lisää niistä asioista, jotka mahdollisesti jonkun mielestä ovat tuhlausta, mutta ovat omassa arjessani sellaisia etten niistä ole valmis luopumaan.

Kerrohan sinä siinä välissä, että mitkä on sun parhaat säästövinkit, mitä lisäisit tähän mun listaani? 

Säästeliäin terveisin,

Marissa

3 kommenttia artikkeliin ”Säästäväinen arki

 1. Paula sanoo:

  Ah, lempiaiheeni :D Harmi, että meni instassa säästämishöpinät ohi, kävin heti katsomassa josko vielä näkyisi, mutta ei :/ Hyvin samantyyppinen on oma suhtautumiseni rahaan, Tori on paras apuvälineeni myydä hyväkuntoiset tarpeettomat tavarat, lähes koko ajan on jotain myynnissä ja kauppa käy!

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Sama täällä! Tori on kyllä pelastus, en nimittäin itse jaksaisi jokaista laittaa facebookkiin myyntiin tai vaikka käydä jatkuvasti kirpparilla. Tori on loistava! :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: