Heippa!

Kuten viimeksi jo puhuin, on säästäväisissä elintavoissa kyse kokonaisuudesta. Siitä, että ymmärtää omat tulonsa ja sen, mihin on varaa ja mihin välttämättä ei. Että osaa suhteuttaa omat tulonsa omaan kulutukseen, osaa ostaa useimmiten vain tarpeeseen ja tiedostaa myös sen, että kaikki säästö on kotiinpäin. Kun vähän katsoo eurojen perään, voi syntyä mukavaa säästöä jota voi joko kuluttaa johonkin muuhun myöhemmin tai esimerkiksi sijoittaa sen ja kasvattaa omaa pääomaa.

Itse mielelläni säästän monissakin asioissa, mutta sitten on niitä asioita jotka antavat enemmän kuin ajatus kasvatetusta pääomasta. Kaikessa ei voi säästää, eikä edes kannata. Elämässä pitää olla sopivasti myös nautintoa ja hyvää oloa, sekä hyvinvoinnista huolehtimista. Mitä niillä säästöillä tai suurilla pääomilla nimittäin tekisi, jos elämä olisi joka päivä sinnittelyä ja pelkkää saldon seuraamista tilillä? Mitä niistä osaketuloista olisi hyötyä, jos kuolla kupsahtaisikin huomenna? Ei mitään. Parempi siis muodostaa arjesta nautinnollista, mutta oman talouteen kulutuksen sopeuttaen. Parempi muodostaa siitä sellaista, että varmistaa huomisen talouden, mutta kuluttaen sopivasti myös tänään. :)

Mihin asioihin mielelläni syötän euroja?

  • Lasten iloon ja hyvinvointiin. Näissä kuluissa voi hyvin säästää, mutta esimerkiksi laadusta en tingi. Maksan mielelläni kunnolliset varusteet, harrastukset ja hankin kotiin virikkeitä. Vien lapsiani ajoittain esim Hop loppiin leikkimään ja kokemaan muita uusia juttuja. Sopivassa suhteessa kuitenkin, eli kaikkea ei hankita hetken mielijohteesta, eikä kaikenmaailman hoplopeissa juosta joka päivä.

 

  • Sairausvakuutuksesta maksan mielelläni isonkin summan, sillä tahdon viedä lapsiani hoitoon silloin kun on tarve ja mielellään ilman pitkiä jonoja. Pääsen varmuudella valitsemalleni lääkärille, vakuutus kattaa yllättävät kulut ja on turva sen varalta, jos sattuu jotain ikävää. Moni kuvittelee, että Kela korvaa kaiken jos jotain ikävää sattuu, mutta näin se ei aina ole. On olemassa tilanteita, joissa Kela ei korvaa esimerkiksi kaikkia lääkeitä tai edes hoitoa. Tahdon olla näihin varautunut, jotta meillä on varaa parhaaseen mahdolliseen hoitoon lapsille. Lopulta hyvä vakuutus on pieni maksu siitä, että on tuki ja turva ikävissä tilanteissa.

 

  • Matkustaminen. Ennen matkustaminen oli itselleni se lähes ainut asia johon on tullut tuhlattua rahaa. Enää ei tule reissattua kuten ennen, mutta tämä on itselleni vuositasolla varmasti suurin kuluerä. Elämyksiin laitan mielelläni rahaa ja matkat kuuluvat tähän osioon. Matka ei ole pelkkä parin viikon reissu ulkomaille, vaan siinä on usein ilona jo suunnitteluvaihe yhdessä ja reissun odottaminen. Nämä kaikki antavat itselleni todella paljon, uskon että antavat myös muulle perheelle. Tänä vuonna on edessä reissu Espanjaan pariksi viikoksi keväällä ja loppuvuodesta ollaan näillä näkymin useampi viikko jossain kaukomailla. Tonneja kuluu näihin reissuihin useampi, mutta niistä saa myös paljon irti. Syntyy hyvää oloa ja hyviä muistoja. Unohtamatta aurinkohoitoa, joka tekee todella hyvää varsinkin pimeän talven keskellä.

  • Oma hyvinvointi. Maksan mielelläni salikortista, käyn uimahallissa uimassa ja ostan uudet sukset jos sellaiset yhtäkkiä tarvitsen. Hintoja voi aina katsoa ja määrää kuinka paljon kuluttaa esimerkiksi hieronnassa käyntiin tai harrastuksiin, mutta niitä ei voi missään nimessä jättää pois kokonaan. Turhuuksiin en todellakaan tuhlaa, mutta kehosta on hyvä pitää huolta ja lopulta siihen ei kulu suuria summia kun asioita tekee ennakoiden. Esimerkiksi, jos hieronnassa käy kun kroppa ei ole vielä aivan rikki, ei siellä tarvitse juosta jatkuvasti. Kaikkea ei tarvitse harrastaa ja hieronnassa ei tarvitse käydä joka viikko. Ja ne sukset voi myös hankkia alesta tai käytettynä.

 

  • Ruoka. Meillä ruokalasku on nykyään suuri, sillä ei tule seurattua kulutusta siinä lähes yhtään. En silti näe sitä ongelmana, sillä rahaa kuluu lähinnä kunnolliseen ruokaan. Me kokkaillaan mielellämme ja hyvä ruoka tuo paljon hyvää oloa. En esimerkiksi säästele ostamalla vain pakasteita, sillä nautin enemmän tuoreista mauista. Kilohintoja katson, mutta en osta vain sen perusteella. Maku ja laatu merkitsee aina eniten. Joskun huomaan, että me ostellaan liikaa herkkuja kotiin ja siinä voi mielestäni hyvinkin säästää. Siinä säästössä nimittäin hellii omaa hyvinvointiaan ja esimerkiksi hampaita samalla. Nimimerkillä yksi reikä bongattu loppuvuodesta suusta, joten nyt on aika jättää ne herkut kauppaan ja käyttää säästö johonkin fiksumpaan. Ehkä jos säästäisin jatkossa herkuissa, voisin säästää myös hammaslääkärin kuluissa. ;)

 

  • Ravintola ja kahvilakäynnit. Näitä tulee olemaan aina, mutta ihan joka päivä ei tarvitse ostaa kallista kahvia kahvilasta tai käydä ravintolassa tuhlaamassa satasta yhteen illalliseen. Ja jos näihin tuhlaisi päivittäin, ei niissä enää olisi mitään erikoista. Harvemmin toteutettuna ne tuntuvat elämyksiltä ja niistä saa myös irti enemmän. Keskimäärin kerran viikossa on kiva käydä syömässä lounas jossain ulkona ja noin kerran kerran kuussa saatetaan syödä ravintolassa vähän paremmin koko porukka.

Siinäpä nyt pieni lista asioista joita tuli ensin mieleen. Jos haluat elää säästäväistä arkea, pitää osata miettiä mihin nautintoihin kannattaa kuluttaa ja mihin välttämättä ei ole tarvetta. Omilla tuloilla on tottakai suuri merkitys ja joskus tilanne on se, että jokainen euro kuluu, eikä säästöä synny. Silti voi ajoittain pohtia sitä omaa kulutusta ja miettiä, olisiko jotain josta voisi hetken säästää. Ehkä ihan kaikesta ei tarvitse nauttia joka viikko.

Keksitkö sinä jotain, mitä voisit jättää vaikkapa tammikuussa ostamatta?

On muuten hieman haastavaa kirjoittaa näitä tekstejä aina pienissä pätkissä. Juuri kun olet saanut ajatukset rullaamaan, on aika taas lopettaa ja jatkaa muita puuhia lasten kanssa. No, tässä tämä teksti vihdoin valmiina. Katsotaan mitä lukee seuraavassa pätkittäin kirjoitetussa tekstissä. Ehkäpä jotain ajatuksia parisuhteesta, siitä on moni toivonut saavansa lukea ajatuksiani. :)

Säästäväisin terveisin, 

Marissa

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: