Muistan viime vuoden helmikuun ja tämän meidän kodin ihan kamalan kylmänä paikkana olla. Oltiin vasta muutettu uuteen kotiin, huonekalut hakivat vielä paikkojaan ja totuteltiin uusiin nurkkiin. Missään ei ollut lämmin, kaksikaan vilttiä päällä ei auttanut mun olooni. Lattia tuntui kylmältä jalkojen alla, mattojakaan ei vielä ollut kuin yksi peittämään jäiseltä tuntuvaa parkettia. Muistoissa tämä koti oli jotenkin ihan kamalan paljas ja viluisa. Muistan kylmän pakkasen, lumikinokset ja työmatkat Ouluun. Sielläkin oli kylmä. Ihan kaikkialla oli niin hurjan jäätävää.

Viime helmikuussa olin raskaana. En vielä tiennyt sitä, mutta onnistuneesti olin. Meidän ajatuksissa raskaus olisi luultavasti alkanut vasta joskus vuoden parin päästä, mutta joskus onni potkaisee niissä hetkissä kun sitä vähiten osaat edes toivoa. Ensimmäisen lapsen saanti oli vienyt jo pitkän ajan, joten tottakai kuviteltiin toisen kohdalla samaa. Tässä varmaan menee hetki, joten parempi yrittää jo nyt. No, ei mennyt hetkeäkään ja nyt hän onkin jo täällä. Meidän pieni rakas tyttäremme.

Tuntuu erityiseltä näin jälkikäteen muistella yli vuoden takaisia tunnelmia. Molemmissa raskauksissa olen palellut niin paljon, etten varmaan ikinä enää tule palelemaan. Muutenkin on ihan käsittämätöntä miten erilaiset elämäntilanteet saattavat vaikuttaa omiin muistoihin tietyistä paikoista niin paljon. Esimerkiksi juuri tämä mun muistoni siitä, että meidän koti olisi ihan hurjan kylmä. Nyt istun lämpimän kotimme sohvalla varpaat paljaana ja kevyessä yökkärissä. Mietin, että onpa täällä lämmin ja ihana tunnelma. Niin kotoisaa ja turvallista. Lattialla leikkii tyttäreni, joka vielä viime vuoden helmikuussa pisti koko kehoni palelemaan. Vei voimiani, jotta voisi itse kasvaa ja vahvistua. <3

Olimmeko suunnitelleet tarkkaan sen, milloin saisimme lapset ja miten arki sitten sujuisi kun on yhtäkkiä kaksi lasta?

Sain eilen kysymyksen Instagramiin, että olimmeko suunnitelleet tarkkaan sen, milloin saisimme lapset ja miten arki sitten sujuisi kun on yhtäkkiä kaksi lasta. Sinänsä hassu kysymys, tällaisia asioita kun ei voi millään suunnitella etukäteen vaikka niin ehkä toivoisikin. Tai, kaipa jollain ihmisillä käy hyvä tuuri, mutta harvoin näitä asioita voi pistää kalenteriin kellon kanssa listaten. Ymmärrän kyllä ajatuksen tässä taustalla, olisihan se ihanaa jos voisi suunnitella kuinka toimii tulevina vuosina ja miten lasten saanti vaikuttaa elämään. Koska on hoitovapaalla, miten järjestää työt, koska ehkä aloittaa opiskelemaan, koska on hyvä aika taas jatkaa töitä ja muita arkeen liittyviä tärkeitä asioita. Olisihan nämä asiat kiva suunnitella etukäteen. Optimoida kaikki valmiiksi. 

Oman pienen elämäni aikana on tullut jo monen asian kanssa todettua, että suunnitelmia voi aina tehdä, mutta koskaan ei voi tietää mitä huominen tuo. Voi varautua ja valmistautua, mutta ei voi olla varma. Ei voi tietää koska raskautuu, eikä voi olla varma siihen minkälainen lapsi sieltä masusta maailmaan saapuu. Työtilanteetkin muuttuvat, samoin omat haaveet ja toiveet tulevasta. Jonain vuonna jokin asia tuntuu tärkeältä, seuraava vuonna se voi olla jo jotain muuta. 

Kaikkeen tähän voi kuitenkin varautua jo ajatuksin ja miettiä, että minkälaista elämä olisi sitten kun. Voi tehdä asioita sen eteen, että olisi helpompaa sitten toimia jos saisi onnekseen todeta että on raskaana. Voi miettiä minkälaisia muutoksia tekisi elämään sitten kun lapsi syntyy. Voi lukea blogeja ja kuunnella tutuilta, että miten elämä muuttuisi jos saisi lapsen tai vaikka sen toisen lapsen. Voi pohtia työkavereiden kanssa, että koska ehkä palaa töihin ja kysellä, minkälaisia muutoksia muiden elämässä on tapahtunut vuosien varrella. Voi valmistautua siihen, miten elämä joskus mahdollisesti yllättää. Joskus kun yllätykset ovat hyviä, joskus vähän ikävämpiä.  Niiden muotoon meidän on joskus vaikea vaikuttaa. Pitää ottaa vain vastaan sen minkä saa. 

Meillä lähes jokainen suunnitelma on mennyt juuri toisin kuin on ajateltu. Toisaalta sekin on hyvä, sillä pitkällä kokemuksella tiedän sen, että ei kannata liikaa haroa elämän aaltoja vastaan, vaan on helpompaa hyväksyä se, ettei kaikkea voi suunnitella. Elämä yllättää usein ja oikeastaan meidän elämässä ne parhaat yllätykset on olleet ihan valtavan ihania. Pitihän meidän ennen pojan syntymää lähteä pariksi vuodeksi ulkomaille, mutta kun tulikin tieto pienestä elävästä ihmeestä masussa, teki mieli muuttaa ihan jokainen suunnitelma. Ei silloin ollut väliä millään vanhalla suunnitelmalla. Elämän tuoma yllätys oli jotain paljon parempaa. 

Niin ja tuli mieleeni, että olet varmaan huomannut myös sen, että joskus ne elämän eteen tyrkkäämät ikävätkin suunnitelmat ovat lopulta olleet tarkoituksensa mukaisia. Ovat ehkä lopulta tuoneet eteen jotain hyvää tai vaihtoehtoisesti kasvattaneet meitä. Näin itse olen ainakin huomannut ja jälkikäteen on helppo hymyillä. Niissä tietyissä hetkissä ei ehkä ollut, mutta juuri nyt on. Kaikella oli tarkoituksensa. 

Eli ei, emme olleet suunnitelleet mitään tarkkaan, enkä ole suunnitellut tälläkään hetkellä. Juuri nyt elellään rauhaisaa vauvavuotta, keskittyen sekä pieneen vauvaan että tuohon parivuotiaaseen ilopilleriin joka juuri ravaa edestakaisin keittiön lattiaa. Hän on maailman ihanin, samoin siskonsa. En ole suunnitellut vielä edes töihin paluuta, enkä tiedä muitakaan suunnitelmia kovin tarkkaan. Ideoita, unelmia ja ajatuksia on kyllä mielessä pistkä lista, mutta ei mitään tarkkaa. Katsotaan mitä tämä elämä tuo tullessaan ja kuinka se taas yllättää meitä tulevina vuosina. Tiedän jo nyt, että hienoja juttuja on tiedossa, mutta niiden sisältöä on mahdoton ennustaa.

Tulee mitä tulee, täällä ollaan ottamassa koppia! 

Elämän yllätyksistä kiitollisin ajatuksin, 

Mariss

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: