No mutta heippa, täällä ollaan taas! Perjantaille vähän ruokahöpinöitä, toiveena olisi inspiroida teitä löytämään vähän väriä ja vaihtelua omalle ruokalautaselle. Ehkä jo ensi viikon ruokaostoksilla voitte miettiä, että olisiko näistä mun vinkeistä jotain hyötyä omaan arkeen? :)

Syön pääosin kaiken ruokani kotona ja jaan usein Instagramissa alkuviikolla meidän viikon ruokalistan. Se meillä suunnitellaan aina sunnuntaisin kun käydään yhdessä kävelyllä/vietetään muuten aikaa yhdessä. Yritetään tehdä siitä aina monipuolinen ja miettiä valmiiksi kaappien sisältöä kauppareissua ajatellen. Ostoksilla pyritään käymään kerran viikossa, joskus saatetaan jotain tuoretuotteita hakea uudemman kerran viikonlopulle. Ja no, joskus haetaan myös niitä unohtuneita tuotteita kaupasta. Ei voi aina muistaa kaikkea vaikka yrittäisi. ;)

Listalla meillä on usein sellaisia ruokia, joita tehdään isompi satsi kerrallaan ja samaa ruokaa saatetaan syödä jopa kolmena päivänä peräkkäin. Toisaalta, joskus saatan myös syödä lounaan ulkona ravintolassa keskellä viikkoa, joten samaa ruokaa ei tarvitse syödä tietenkään aamusta iltaan ihan koko viikkoa. Ville syö myös lounaan aina töissä, joten hänelle vaihtelua tulee viikolla enemmän.

Niin ja joka viikko meillä käy myös vieraita kylässä, joten ruokaa on kiva tehdä paljon. Tykkään myös ajatuksesta, että jos joku haluaa tulla yllätyksenä kylään, on aina jotain tarjolla. Meillä ei saa kukaan nähdä nälkää. :D

Mutta, miten jaksan syödä niin monta päivää peräkkäin samaa ruokaa, tätä kysellään multa jatkuvasti instagramissa, kun julkaisen näitä ruokalistoja. No hei, minäpä kerron vähän tarkemmin niin ei tarvitse enää teidän sitä pohtia! ;)

TÄRKEINTÄ ON RUOKAKAAPIN MONIPUOLINEN SISÄLTÖ

Vaikka tavallaan syön samaa ruokaa useampana päivän, niin oikeastaan kuitenkaan en syö. Heh, olipa se taas hyvin sanottu. Mulle on erittäin ok syödä esimerkiksi samaa kana-/kasvis-/jauhelihakastiketta kolmekin päivää, mutta se mitä siinä on lisukkeena, vaihtelee. On nimittäin ainakin omasta mielestäni todella suuri ero, syökö sen bolognesensa kasviksilla vaiko ehkä riisillä ja kasviksilla. Niin ja entä kun vaihtaa kasvikset erilaiseksi (esim parsan kukkakaaliin) ja riisinkin täysjyvään välillä, miten maku muuttuu? No paljonkin.

Ymmärrän ajatuksen, että voi olla vaikeaa syödä edes kahta ruokailua samaa ruokaa, jos se alkaa tökkiä nopeasti. Jonkun suu varmasti kaipaa vaihtelua ihan jokaisella ruokailulla. Itselleni vaikeinta taas olisi syödä niitä samoja lisukkeita jokaisella ruoalla, mutta kun pääruoka on hyvää (kuten meillä tietty aina, heh) niin ei ole mitään ongelmaa syödä sitä montaa kertaa putkeen kun vaihtelu syntyy lisukkeista.

Meillä keittiössä kokkaillaan usein ja kaapeissa on aina paljon erilaisia kasvksia ja hiilarin lähteitä. On todella nopeaa pilkkoa pellille/kattilaan iso kasa juureksia ja kasviksia sen hetken fiiliksen mukaan ja vartin päästä syödä ne parempiin suihin. Usein lorautan päälle vain öljyä, pippuria ja suolaa. Joskus ehkä vähän yrttejä, jos muistuu mieleen.

Voisin yrittää vähän havainnollistaa tätä tapaani syödä. Esimerkkinä nyt meidän viimeisin ruoka, jota söin yhteensä kolmella lounaalla ja kahdella illallisella:

(kaikista ei valitettavasti ole kuvaa, sillä keksin tämän postausaiheen vasta eilen!)

.

PASTA BOLOGNESE VIIDELLÄ ERI TAPAA

Niin, ja alkuun vielä huomiona, että bolognesea me tehdään myös aina eri tavoilla. Tomaattista, kermaista, tuorejuustoista… mitä ikinä nyt tekee mieli sillä kertaa tehdä. Tällä ruoalla on monta valmistustapaa, tämän viikon lautasilla oli tomaattinen versio.

Lounas 1. Syötiin yhdessä pasta bolognesea sunnuntain lounaalla, Ville valmisti ison kattilan meidän pojan suurinta herkkua. Kaksvee voisi syödä tätä ihan joka päivä, kaksin käsin menee suukista alas. Syötiin pelkkää pastaa ja kastiketta isot annokset, ei tehnyt mieli nyt pilkkoa kasviksia mukaan. Olihan toki kastikkeessa jo reippaasti tomaattia, valkosipulia, yrttejä ja sipulia.

Ei oltu syöty tätä moneen viikkoon, joten tehtiin vähän enemmän kerrallaan. Pistin neljä pientä annosta pojalle myös pakkaseen kiire (ja laiskuus) varaksi ja loput jäivät kaappiin odottamaan viikon alkua. Illalla me oltiin tänä päivänä muualla syömässä, joten ei enää syöty pastaa sinä päivänä uudelleen.

Lounas 2. Maanantaina oltiin taas Villen kanssa saman pöydän ääressä lounaalla, sillä Ville teki töitä kotoa. Lämmitin meille valmiin ruoan jääkaapista ja pistin kylkeen kummallekin vain pikaisesti ison salaatin. Itselleni isomman, sillä Ville ei yleensä jaksa pupeltaa niin isoa lautasta salaattia kuin minä. Päälle vielä loraus öljyä ja mausteita.

Tällä kertaa me muuten sännättiin nopeasti syömään terassille, sillä onnistuneesti oli kumpikin lapsista juuri nukahtanut unille samaan aikaan. Odotettiin lounaan kanssa vielä suht pitkään, kahteen saakka, sillä toivoin että saataisiin rauhaisa lounashetki. Ja ai että oli taas hyvää ja aivan erilainen ruoka kuin sunnuntain lounaalla. Salaatti teki ison eron makuihin, samoin terassilla nautittu ihana hetki yhdessä. <3

Illallinen 1. Maanantain illallisella teki mieli saada vähän kasviksia enemmän lautaselle. Pilkoin nopeasti pellille porkkanaa, munakoisoa ja kesäkurpitsaa. Uuni 200 astetta ja sinne kypsymään hetkeksi. En katsonut aikaa, yleensä otan pois kun ovat sopivan paahtuneita, eli hitusen mustia ja käpristyneitä. ;)

Samaan aikaan hellalla porisi spaghettia ja kun olivat valmiina, niin lämmitin vain bolognesea kaapista ja kippasin päälle.

Lounas 3. Tiistaina söin lounaani tytön kanssa kaksin kotona. Edelliseltä päivältä ei kasviksia jäänyt, sillä me syötiin niitä kokonainen pelti yhdessä pois. Heh, eikä tehnyt edes tiukkaa. Teki mieli syödä taas vähän kasviksia, joten pistin kattilaan porisemaan yhden parsakaalin ja pilkoin pari isoa porkkanaa mukaan. Lautaselle pistin vielä rouskuvaa salaattia, sitä voisin lisätä aina jokaiseen ruokaan. Rakastan sitä tunnetta, kun suussa on lämmintä sekä kylmää sekaisin. Parasta!

Tytöllä oli tuolloin valmista lohilaatikkoa kaupan purkista ja käteen annoin hänelle pari keitettyä porkkanaa ja kurkkua imeskeltäväksi. Olipa herkkua ja kiva syödä yhdessä lounas pöydän ääressä ja ihan rauhassa! :)

Illallinen 2. Tiistai iltana oltiin tosi väsyneitä, sillä oltiin oltu asioilla seitsemään saakka ja vielä pihalla sen jälkeen. Syöminen ei yleensä meillä vierähdä ihan näin myöhään, mutta onneksi ruokaa oli kaapissa taas valmiina – kuten meillä yleensä aina on. Pilkoin lautasille myös vähän paprikaa ja laitoin viimeiset spaghetit jakoon kattilasta. Kaavin myös oman kastikkeeni päälle viimeiset tuorejuustot valkosipulilla maustetusta purkista, jotka löysin jääkaapista vapun jäminä. Sen kun sekoitti mukaan kastikkeeseen, tuli taas aivan eri makuinen ruoka kuin edellisellä kerralla. Nam!

PIENIÄ MUUTOKSIA MUTTA SUURI VAIKUTUS

Kuten näette, muutokset eivät ole isoja, mutta ruoka-annos on aina aivan erilainen. Vaikka syötiin samaaa ruokaa useampi päivä, ei yksikään annos ollut samanlainen. Ehkä joku kokee nämä silti aina samana ruokana, mutta itselleni maku muuttuu suussa jo suuresti ihan pienistä asioista.

Vaikka mainitsin jo aiemmin monipuolisuuden, niin pakko vielä korostaa, että on tosi tärkeää pitää kaappien sisältö runsaana. On sitten mistä valita, kun tulee aika taas tehdä ruokaa. Meillä on kaappi aina täynnä tuoreita kasviksia ja kuivakaappi pursuaa erilaisia hiilarin lähteitä. Säilykkeitä löytyy myös vino pino. Joskus teen kasviksia joka päivä uusia, mutta usein teen niitä kyllä myös isomman satsin varastoon kaappiin. Tai siis krhm.. Kuvittelen tekeväni niitä varastoon, mutta lopulta me syödään ne hetkessä pois. Liian herkullisia säästettäväksi ja pellillinen kasviksia uppoaa ainakin meidän kahden aikuisen vatsaan todella nopeasti. Nykyään myös poika on niitä suostunut välillä syömään, joten kohta taidetaan tarvitse isompia peltejä uuniin. ;)

Niin ja toki nopeampaa olisi käyttää pakasteita, mutta meillä ne ei oikein uppoa suuhun. Ovat usein jotenkin niin mauttomia, että ne jäävät sitten syömättä. Parempi siis vaan tehdä tuoreesta, niin tulee helposti puoli kiloa vedettyä nassuun joka päivä. Usein menee varmasti kilo rikki, jos hedelmätkin laskee mukaan.

Moni taitaa tehdä niin, että valmistavat aina koko viikon satsin erilaisia kasviksia kaappiin kerrallaan ja syövät sieltä sitten pois pitkin viikkoa. Fiksua sekin, säästyy paljon aikaa! Nautin itse ruoanlaitosta ja on kiva voida edes pieni hetki käyttää päivissä jonkun ruoan valmistamiseen. Oli se sitten salaatti tai kasvikset uunissa, tulee hyvä mieli kun saa tehdä vähän tuoretta ruokaa lautaselle ja kotona on ihana tuoreen ruoan tuoksu. Joskus siihen kuluu viisi minuuttia, joskus kymmenen. Lopulta aika lyhyt aika päivästä. :)

Teen lisukkeet mieluiten aina samana päivänä myös siksi, sillä tässä asiassa tykkään seurata mielitekojani. Siinä missä joku ehkä haluaa valita sen pääruoan aina päivittäin, niin mulle taas ne lisukkeet on iso juttu. On suuri ero, onko lautaselle munakoisia, porkkanaa ja kaalia wokattuna, vaiko ehkä tuoresalaatti jossa on paljon erilaisia raikkaita makuja ja vaikka tuoretta basilikaa. Annos muuttuu hetkessä.

Niin, eipä tämä sen kummoisempaa ole syödä samaa ruokaa useampana päivänä putkeen. Hyvältä maistuu joka kerta ja vaihtelua saa aikaan helposti. Ja jos aikaa tosiaan haluaa säästää, niin tottakai kannattaa tehdä alkuviikosta kaappi täyteen erilaisia lisukkeita ja sitä itse pääruokaa. Ei sitten kulu aikaa kokkailuun ja voi helposti kasata kaapista itselleen valmiin ruoka-annoksen kiireisinäkin päivinä.

Tein tänään meille sosekeiton ja sekin on sellainen ruoka johon saa helposti variaatioita aikaan. Makua pystyy nopeasti muuttamaan lisukkeiden valinnalla. Joukkoon voi heittää esimerkiksi lounaalla palan fetaa tuomaan suolaisuutta tai jotain muuta juustoa. Seuraavalla kerralla mukaan voisi heittää palasia ruisleivästä kunnon voilla ja jos muistan hakea raejuustoa kaupasta, pistän sitä joukkoon sitten seuraavalla kerralla. No, kuten sanottu, vaihtoehtoja on aina! :)

Tykkäsitkös tästä postauksesta, olisiko ehkä kiva nähdä uudemmankin kerran vähän erilaisia variaatioita siitä miten muokkaan samaa ruokaa usealle päivälle? :)

Hyvästä ruoasta erittäin innostunein terveisin,

Marissa

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: