Kalenteri näyttää jo heinäkuuta, tämän kuun lopussa päättyy äitiysvapaa. Tuntuu, että olisin ollut kotona pidempäänkin, sillä työtä (ja työkavereita!) on jo aikamoinen ikävä. Kaipaan tunnetta, kun aamuisin pää on täynnä ideoita uuteen työpäivään ja tekisi heti herätessä mieli alkaa niitä toteuttamaan. Vaikka toisaalta pakko sanoa, että aika on kulunut samalla ihan liian nopeasti. Voisi jatkaa näin vielä pitkään, nauttia vauhdikkaista aamuista leikkipuistoja kiertäen. Halia lapsia pitkät päivät ja hengailla hiukset sekaisena aamusta iltaan. Miten voikin olla näin ristiriitaiset tunnelmat?

Esikoisen kohdalla muistan miten olin pohtinut palaavani työelämään kunnolla vasta hänen ollessaan kolme. No, elämä tuli siihen väliin kertomaan oman mielipiteensä asiasta ja töissä oltiin takaisin, kun poikani oli vähän päälle vuoden iässä. Että se siitä kolmesta vuodesta sitten. Heh, koskaan ei voi lasten kanssa suunnitella asioita liian pitkälle.

Onneksi muutin mieltäni, sillä siinä missä itse sain tehdä super kivaa työtä, on poika rakastanut päiväkotiaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Ei ole varmasti niin iloista lähtijää hoitoon, kun hän on ollut näiden vuosien aikana. Ja miten kivoja hoitajia ja opettajia siellä on ollut, ihan yllätyin. Enemmän olin nimittäin kuullut negatiivista puhetta hoitopaikoista ja pelottelua siitä, miten huonosti arki alkaa sujumaan. No, ainakin meille on näkynyt vain miten arvokasta työtä siellä tehdään ja lapsista pidetään hyvää huolta. Voi hyvillä mielin tehdä töitä kun tietää, että lapsi on hyvässä hoidossa ja saa paljon aktiivisuutta arkeen. <3

Pieni aarteeni, joka on viihtynyt päiväkodissa enemmän kuin hyvin!

OSITTAINEN PALUU PÄIVÄTYÖHÖN JA TÖITÄ YRITTÄJÄNÄ KOTOA KÄSIN

Mutta, mitenkäs nyt sitten tällä kertaa? Moni on kysellyt, että koska aion palata töihin. Viime syksystä saakka olen ollut kotona ja nyt tyttö on 8 kuukauden ikäinen. Vielä siis aivan liian pieni päiväkotiin ja tarkoitukseni onkin olla hänen kanssaan vielä pääosin kotona ainakin vuoden loppuun saakka. Meillä on ollut ajatuksena myös sellainen, että hän menisi vasta lähempänä kahden vuoden ikää päiväkotiin. Haluaisimme saman päiväkodin veljen kanssa ja siksi ajoituksena voisi olla paras tuo vuoden 2020 elokuu. Jotta sitten lähes varmuudella olisi sama hoitopaikka. Jonoa täällä suunnalla riittää päiväkoteihin, mutta sisarukset ilmeisesti menevät etusijalle.

Mitään ei ole lyöty lukkoon töiden suhteen vielä, soittelin tuossa jokin aika sitten tiimikaverille ja sovittiin, että palataan asiaan taas lähiaikoina. Kunhan ilmoittelin itsestäni ja kerroin, että olisin valmiuksissa olemaan avuksi jo syksyllä jonkin verran. Läsnäoloa toimistolla ei tulla näkemään suurissa määrin ainakaan heti alkuun, joten työt eivät voi vielä ihan täysin alkaa. Omat työni päivätyössä liittyvät niin vahvasti ihmisiin ja läsnäoloon, joten vähän täytyy vielä pohtia kokonaisuutta. Onneksi teen monenlaista hommaa ja osan työstä voi tehdä myös etänä. Katsotaan siis syksyllä uudemman kerran, että mitä tulen tekemään ja kuinka paljon. Aika sen näyttää.

Päivätyöni lisäksi teen myös töitä yrittäjänä sisällöntuotannon ja somen parissa. Osa työstä on sellaista, jota voin tehdä kotisohvalta verkkarit jalassa, mutta jos käyn esimerkiksi asiakkaan luona, on toki vähän laittauduttava ja järjestettävä eri tavalla aikaa. Tällöin ei riitä, että kaivan läppärin esiin ja keitän kahvia, vaan on laskettava aikaa myös matkoihin ja valmistautumiseen.

YRITTÄJÄN VAPAUS

Syksylle olisi kiinnostusta ottaa pari uutta asiakasta kalenteria täyttämään ja olen tässä vähän tehnyt listaa kiinnostavista yrityksistä joille uskoisin voivani olla hyödyksi. Jotain uutta onkin jo sovittuna alkusyksyyn, mutta koska en vielä täysin tiedä paljonko aion tehdä töitä, on ollut pakko vähän jarruttaa vauhtia.

Työaikoja ei varsinaisesti näille töille ole, vaan voin itse täysin määrittää kuinka paljon olen valmis tekemään ja koska. Se onkin yrittäjyydessä mielestäni parasta. Että saa itse määrittää oman työmääränsä, työaikansa ja samalla palkkatasonsa. Jos tekee töitä vähemmän, tienaa vähemmän, mutta tilalle saa aikaa esimerkiksi perheen kanssa. Tai mihin nyt aikansa itse haluaa käyttää. <3

Rehellisesti sanoen, on tosi kova ikävä luovaa työskentelyä ja sitä, että on aina joku projekti meneillään. Myös ihmisiä on ikävä, asiakkaita ja työkavereita. Kaipaan sitä, että saisin käyttää luovuuttani ja kehitellä uutta. Kaipaan ideointia ja ajatusten vaihtoa. Innostumista ja sitä, kun saadaan jotain hienoa yhdessä valmiiksi.

Kaipaan vaihtelua tähän ihanaan kotiarkeen, jossa myös viihdyn. Vaihtelua ja aivoille töitä. :)

MITEN TEHDÄ TÖITÄ, KUN LAPSI VIELÄ KOTONA?

Niin, sitähän moni varmasti miettii, että miten sinne töihin voi palata, jos lapsikin on vielä kotona. No, meillä aloitti kotona hoitaja viime kuussa ja hän on tullut meille sillä ajatuksella, että voisin pikkuhiljaa vähän myös tehdä töitäkin. Nyt alkuun hän saa kuitenkin rauhassa tutustua lapsiin ja katsotaan sitten, että minkälaisia tunteja hän tekisi syksyllä. Sellaista kymmentä tuntia viikossa olen pohtinut, ehkä myöhemmin sitten enemmän. Meidän tyttö on viihtynyt hoitajan kanssa todella hyvin nämä viimeisest pari kertaa ja ensimmäisen kerran jännitys on kadonnut. Viimeksi kuulin jo paljon naurua ja iloa, kun yläkerrasta heidän yhteistä aikaansa kuuntelin. Kuulosti niin kivalta. <3

Hoitajan palkkaamisessa olen muuten iloinen siitä, että lapset saavat luoda suhteen myös johonkuhun toiseen aikuiseen meidän vanhempien lisäksi. Johokuhun, joka näkee heitä usein ja antaa oman persoonansa värittää heidän oppejaan elämästä. Näkevät hänen mallinsa toimia arjessa ja oppivat erilaisia asioita.

Hyvän hoitajan löytäminen tottakai on ratkaissut asioita todella paljon, sillä voi hyvillä mielin olla pois kotoa joitakin tunteja päivässä ja keskittyä ihan muuhun. Tästä syystä hoitoasiaa on aloiteltu jo ajoissa, sillä itselleni syntyisi ainakin ihan kauhea stressi, jos ei olisi hyvää hoitajaa ja pitäisi lähteä töihin. Nyt tiedän, että lapseni on turvallisessa sylissä ja saa paljon huolenpitoa kun olen poissa.

Tiedän jo valmiiksi myös sen, että kun pääsen jatkossa irtautumaan rauhassa useammaksi tunniksi pois arjesta, tulen olemaan aivan eri ihminen. Tällä hetkellä en ole se paras äiti joka voisin olla, sillä en saa käytännössä lähes yhtään lepoa kodin arjesta. Työkin on itselleni todella tärkeä asia ja se, että saan olla hyödyllinen ja luova. Itselläni on myös suuri palo työelämän kehittämiseen, joten on ihana päästä taas pikkuhiljaa töiden pariin siinäkin mielessä. Vuoden kotona olo on antanut paljon uusia ajatuksia ja ne pitäisi saada jo käyttöön. :)

Vaikka olen usein väsynyt ja meillä nukutaan vielä huonosti, niin tiedän silti että työskentely tulee antamaan itselleni todella paljon lisäenergiaa. Syksyllä olen varmasti äitinä paljon energisempi, siihen uskon.

Toimistolla tulee käytettyä muitakin kuin verkkareita tai legginsejä ;)

ISÄ HOITOVAPAALLA

Meillä Ville on pitänyt lasten kanssa mielellään aina isyysvapaita ja ollaan super kiitollisia, että Suomessa vanhemmille on tuettuja vapaita niinkin paljon. Ovat varmasti monessa maassa ihmeissään, kun täällä saa nautiskella niin pitkiä aikoja kotona lasten kanssa ja vieläpä vanhemmat samaan aikaan. Ja nythän näitä vapaita näyttäisi olevan tulossa lisää vanhemmille käyttöön, siis vau! Ihan mahtavaa tulevia isejä ja äitejä ajatellen.

Hoitovapaata olen pitänyt meillä tähän mennessä vain minä, mutta vuosi 2020 on vielä täysi mysteeri sen suhteen. Villellä olisi myös halua olla kotona tytön kanssa edes osan viikosta ennen päiväkodin aloitusta. Se, onko se yksi päivä viikosta vai enemmän, sitä ei vielä tiedetä. Täytyy vähän yhdessä pureksia asiaa ja katsoa mitä töitä Villellä on edessään sitten kevääksi ja miten niistä voi irtautua. Onneksi tässä voi vielä rauhassa pallotella ajatuksia ja katsoa mihin hommat etenevät. Oma ajatukseni on, että olisin päivätyössä ensi keväänä noin 4 päivää viikosta. Poika on vapaalla päiväkodista aina yhden päivän, joten luultavasti sitten (ainakin) yksi päivä viikosta olisi yhdessä lasten kanssa touhuilua. Viikonloput ja muut aika arjessa tottakai sitten siihen päälle.

Tässä ajatuksiani tähän hetkeen töihin paluusta, aika näyttää miten meidän päivät tästä muovautuvat ja minkälaiseksi arki muotoutuu. Intoa, ideoita ja luovuutta olisi paljon tallessa, toivotaan että saadaan se pian käyttöön.

Syksyllä olisi jokatapauksessa paluu töihin ja odotan sitä enemmän kuin innolla.

Jos työaiheet kiinnostavat sinua, voit lukea ajatuksiani työelämästä täältä: Marissa Knuuttila – Ajatuksia työelämästä

Töistä ja työelämästä aina yhtä innostuneena,

Marissa

7 kommenttia artikkeliin ”SYKSYLLÄ TAKAISIN TÖIHIN?

 1. Nana sanoo:

  Kuulostaa hienolta! Olen myös ajatellut jatkavani töitä vain osa-aikaisena, kun palaan töihin. Onneksi se on meillä mahdollista. Onko sinulle siis mahdollista tehdä töitä vain päivä tai kaksi viikossa vai ymmärsinkö oikein?

  Apua siis munkin mielestä vasta jäit äitiyslomalle. Mihin tämä aika lasten kanssa katoaa :D täällä puolivuotias poika, jonka kanssa kotona vielä ainakin vuosi. <3

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Heh taisin kirjoitella vähän ympäripyöreästi, sillä vielä on itsellekin täysin aika kuinka paljon teen. Mutta kyllä, oletettavasti voin tehdä melko pienillä tunneilla alkuun töitä. :)

   Aika todellakin katoaa!! Kohta nää lapset jo muuttaa hei kotoa, apua ;)

   Tykkää

 2. Maike sanoo:

  Itse palailen töihin, kun tyttö on 1v 10kk ja aloitan 80% työajalla kolmivuorotyössä, joten tytölle pitäisi riittää 15pv/kk hoitoa. Teen ainakin 4kk osittaista työaikaa ja sitten onkin kesälomat ja sitten pitää katsoa, josko palaisi täydelle työajalle.

  Hoitovapaalla en ole töitä tehnyt, mutta opiskelut olen tehnyt loppuun raskauden ja äitiysloman+hoitovapaan aikana. Rahaahan siitä ei saa, mutta työaikaa siihen on toki kulunut. Mutta onneksi mies on ollut valmis joustamaan ja hän on tehnyt myös 80% työaikaa tämän vuoden kevään, jotta olen päässyt opintojen lähipäiville osallistumaan ja muutoinkin ollut tytön kanssa paljon kahden, kun olen tehnyt koulutöitä.

  Tänään juuri sain tiedon hoitopaikasta! Sitä stressasin, että mitä jos hoitopaikka on aivan toisella puolella kaupunkia ja arki sen vuoksi vaikeaa, mutta ilokseni paikka löytyi meidän kaupunginosasta 🤗

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Tuo taitaa olla se yleisin tapa, että aloitetaan vähän pienemällä panostuksella töitä ja sitten lisäillään, kun lapsella on vähän enemmän ikää. Meillä se sama suunnitelma. :)

   Oi miten ihanaa, muistan itsekin kun mietin pitkään että mistähän kaukaa me hoitopaikka saadaan. Onneksi saatiin sieltä mihin toivottiin, kävi hyvä tuuri! :)

   Tykkää

 3. Paula sanoo:

  Mielenkiintoinen teksti! Olenkin odotellut pääseväni lukemaan taas työelämäjutuista :)
  Hei huomasin, että tuo linkitys työelämäblogiin toimii ainakin itselläni hassusti: Osasta linkkitekstiä päätyy toimimattomalle aiemmalle blogialustalle ja osasta toimivaan uuteen versioon.

  Tykkää

  1. Marissa sanoo:

   Moikka Paula! Kiitos kovasti, kun huomautit. Kaksi linkkiä olin näemmä onnistunut laittamaan päällekkäin, hah. Kiitos <3

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: