Heti alkuun teille pieni fakta: meillä kuluu vuodessa rahaa pelkkiin banaaneihin 203 euroa. Tai siis viimeisen vuoden aikana on kulunut. Se on viikossa noin 3,5 kiloa ja suurin osa siitä sujahtaa meidän pojan suusta alas. Jännä nähdä tuplaantuuko määrä pian, kun meidän pienin vähän vielä kasvaa. Vai vaihtuuko banskut hänen kohdalla esim omeniin? ;)

Sama summa kuluu myös omaan kahvinjuontiini, eli kahvit ja kahvimaidot vievät vuodessa kotona juotuna noin 200 euroa. Toki näistä joskus joku muukin ehkä juo, mutta pääosin kahvia meillä kittaan minä. Viikossa se tarkoittaa noin litran maitopurkkia ja 2/3 paketillista Löfsbergin herkullista tummapaahtoista kahvia. Melko pieni summa siitä nautinnosta, jonka kahvi itselleni tuottaa. Todella pieni summa.

Nyt moni ehkä miettii, että miten olen mitannut näitä määriä? Mistä tiedän näin tarkkaan meidän ruokakulut arjessa? Ja ei, en todellakaan ole se tyyppi joka kirjaa tunnollisesti asioita ylös exceliin tai säästää jokaisen kuitin. Rehellisiä jos ollaan, vihaan exceliä. Kaikki tämä fakta löytyy kivasti S-pankin tarjoamasta sovelluksesta, joka kerää tietoa meidän ruokalaskua seuraten. Ei tarvitse itse tehdä muuta kuin lappaa ruokaa ostoskärryyn ja maksaa ne, sovellus kerää tiedot kasaan.

Ja voi miten herkullista tietoa se onkaan ollut! Hyödyllistä ja herkullista, osittain myös aika silmiä avaavaa. Näkee vähän liian kongreettisesti mihin rahaa valuu myös hukkaan ja mihin sitä on ollut ihan hyödyllistä käyttää. Ei muuten riittänyt ihan pieni hetki zuumailuun oman kulutuksen parissa, jokainen tuoteryhmä piti katsoa läpi. Katsoin mm. myös, että aamupuuroihin meillä menee vuositasolla noin 19 euroa. Heh, halvat on herkut meidän perheessä. <3

Eikä tämä muuten ole mikään mainos, kunhan vasta bongasin tämän sovelluksen ja ajattelin sitä hyödyntää tarkkailemalla meidän kulutusta. On todella helppoa nähdä mihin eurot valuu, kun lähes kaikki ruokaostokset tehdään S-ryhmältä.

RUOKALASKU 400 EUROA KUUKAUDESSA VAI PALJON ENEMMÄN?

Ruoka on meille sellainen asia, etten siitä kuitenkaan turhaan säästelisi. Uskotaan, että kun syö hyvin ja laadukkaasti, voi ihan varmasti paremmin. Meille myöskään ei ole aivan sama minkä tuotteen kaupasta valitsee, vaan on tärkeää syödä maistuvaa ruokaa. Siinä missä joku ei maista eri tuotemerkeissä eroa tai sitä, onko vihannes pakasteesta vai tuoreena, on sillä meille suurikin ero. Tottumisesta tämä on myös varmasti kiinni, mutta ihan mielelläni olen tottunut syömään super herkullista tuoretta parsakaalia kuin että söisin mautonta parsakaalia pakkasesta. En myöskään voisi syödä edullisempaa raejuustoa jota myydään Lidlissä, vaan rakastan Kesoa ja Valiota. Ja siis nämä nyt vain esimerkkinä meidän valinnoista ja siitä, miksi kuluja ei kaikessa voi edes saada alemmas. Kun on tarkka tuotteesta, ei aina voi valita halvinta.

Samaisesta syystä ostetaan kaikki ruoka Prismasta. Kun kaikki tuotteet saa samasta kaupasta, kertyy hyvin bonuksia keskittämällä ja aikaa säästyy kun ei juokse monessa eri kaupassa. Aika on kalliimpaa kuin tarjouksesta ostettu kurkku kilometrien päässä omasta kaupasta. Moni myös vannoo Lidlin nimeen, itse olen laskenut että meille ässä on halvin, ylivoimaisesti. t. tarkan markan Marissa. :D

Meillä käydään harvoin ulkona syömässä, joten ei tunnu yhtään pahalta kantaa satoja euroja rahaa kuussa ruokakauppaan. Sieltä saa aina ison kasan tuoreita vihanneksia ja muuta ruokaa, joka sitten hellalla kypsyy ja mussutellaan se onnellisena masuihimme.

Muistatteko kun joskus olen kertonut, että meidän ruokalasku kuukaudessa on noin 400 euroa? Tähän on sisältynyt usein niin vaipat kuin kosmetiikkakin, meillä kun kaikki ostetaan isosta marketista. No, tämä summa onkin pitänyt hyvin paikkansa jo pidemmän aikaa, kunnes nyt huomasimme kauhuksemme, että summalle on käynyt jotain. Istahdettiin ekaa kertaa koskaan tutkimaan meidän kulutusta sovelluksen kautta ja suurin silmin tuijotettiin lukuja. Huomattiin, että yli 600 euroa on mennyt pelkkään ruokaan ruokakauppassa. Tähän päälle vielä käyttötavara ja kosmetiikka jne. Oho, mitäs nyt on tapahtunut?

Niin, heti ensimmäisenä tulee mieleen, että onhan tässä muutamassa vuodessa porukka meidän taloudessa tuplaantunut. Se tottakai lisää kulutusta arjessa, mutta en suostu uskomaan, että ihan niin paljon. Vielä vuosi sitten meidän kulut olivat huomattavasti pienemmät. Kyllä me aikuiset ollaan ne suurimmat kulut tässä kodissa, lapset hyvä jos kymppejä saavat kuukaudessa kulumaan. :)

Sovelluksesta näkee hyvin mihin on kuluttanut (esimerkiksi 203 euroa niihin banaaneihin) missäkin kuussa ja minkä verran. Näki selkeästi lukuina paljonkon on ostanut juustoa kesäkuussa (en edes kehtaa kertoa, mutta kymmeniä euroja) ja paljonko on mennyt rahaa herkkuihin (ihan liikaa) tai vaikka kalaan (liian vähän).

Muutama hetki siinä yhdessä aihetta pohdittiin ja päätettiin heti, että vähän voisi taas miettiä valintoja kaupan hyllyiltä ja yrittää saada laskua pikkuisen alaspäin. Tässä ajatuksiamme siihen, miten siinä ehkä onnistumme.

NÄIN AIOMME SAADA RUOKALASKUA PIENEMMÄKSI SYKSYLLÄ

 • Suunnitelmallisuus jatkuu, kuten ennenkin. Ruokalista viikolle valmiiksi, kerran viikossa kunnolla kauppaan.
 • Juustoja vähemmän. Vuodessa juustoihin on kulunut rahaa 700 euroa. Oisko tässä summassa teistä ehkä vähän nipistettävää? :D Ollaan aikamoisia juustohiiriä koko perhe. Raejuustoa, tuorejuustoa ja Olttermannia suostun vähentämään reilulla kädellä, fetaa toisaalta en. Se on oma lempparini kaikessa ruoanlaitossa. <3
 • Vain yksi herkkupäivä viikossa. Niin, tätähän on tavoiteltu jo monesti, mutta aina siitä lipsutaan. Herkut on suuri kuluerä ja ihan jo terveyssyistä olisi järkevää syödä vähemmän herkkuja. Lauantai olkoon herkkupäivä, meille kaikille. Lupaan kautta kiven ja kannon. Ainakin yritän luvata. :D
 • Enemmän kananmunia, vähemmän leikkeleitä ja lihaa. Meillä kuluu kananmunia todella vähän, mutta ehkä voisi olla paikallaan syödä niitä vähän enemmän ja ostaa esimerkiksi lihatuotteita vähemmän.
 • Hankintaan isompi pakkanen kotiin, johon mahtuu säilömään enemmän marjoja, sieniä ja muuta ruokaa. Tässäkin jo varmasti tekee säästöä, sillä tällä hetkellä kotona on kahden laatikon pakkanen. Juuri nyt se sisältää sekalaisen määrän ruokaa, joita olen lapsille pakastanut hätävarana ja marjoja on lähes 10 kiloa säilössä. Aika hyvin siis vetää pienikin pakkanen, mutta miettikää miten suuren säilön saisi arkkupakkaseen. Sellainen hankintaan siis!

TÄRKEINTÄ ON SAADA LAADUKASTA SISÄLTÖÄ KULUTTAMALLAAN HINNALLA

Okei, kesä on ollut grillauksen aikaa ja se jo nostaa kulutusta hieman. Samoin se, että meistä kumpikin on syönyt viime kuukausina paljon kotona ruokaa eikä Ville normaaliin tapaansa lounasta töissä. Ruokalasku myös pienenee meillä automaattisesti jatkossa, kun olen palannut töihin, sillä itsekin syön tuolloin ulkona enemmän. Toisinsanoen, meillä tuo 400 euroa kuussa ei ole ollut koko lasku siitä, mitä meillä syödään. Ainoastaan se summa, mitä kuluu ruokakauppaan. Lisäksi syömme myös lounaita ulkona ja joskus harvoin käydään Hesessä tai vaikkapa ravintolassa kavereiden kanssa.

Meillä ruokalaskua joskus nostaa lisäksi se, että kylässä käy usein vieraita ja halutaan tehdä yhdessä ruokaa. Tämä on kuitenkin sellainen kulu, josta ei tahdota lähteä karsimaan. Jos kuussa kuluu satanen enemmän siihen, että me tarjotaan ystäville tai perheelle ruokaa, on se pieni summa siitä ilosta. Tuon rahan saisi nimittäin nopeasti kulumaan yhdellä kertaa hyvään ravintolaan, jos mieluummin sellaisissa kävisi usein. Muutama satku onkin siis pieni summa käyttää kotona omiin pöperöihin.

Pakko vielä mainita, että meillä laskee ruokalaskun hintaa myös se, että tykätään aika tavallisista jutuista ruokalautasella. Niihin ei isoja summia saa kulutettua ruokakaupassa, ei vaikka yrittäisi.

Siinä nyt muutaman kohdan lista näin meidän tilannetta ajatellen, kun huomattiin kulujen vähän karanneen käsistä. Tärkeintä meille on saada laadukasta ruokaa pöytään ja siitä turhia säästelemättä. Meillä toki ostetaan kaupasta myös muutakin kuin ruokaa, mutta tavoite olisi taas päästä ainakin ruoan osuudesta siihen, että kuukaudessa kulu olisi noin 400 euroa. Kun lapset kasvavat, tämä summa tulee olemaan vain haave. Parempi siis säästellä nyt, kun vielä voi. ;)

Kuluja menee tottakai kaikkeen muuhukin kuin vain ruokaan, joten tarkkaillaan joku toinen kerta sitten muita juttuja. Tarkoitus olisi aina torstaisin puhua Instan puolella rahasta ja kulutuksesta, joten hyppää sinne kuuntelemaan, jos et jo ole siellä seurailemassa: @marissaleh

Katsotaan mihin syksy vie ja miten kulutus tästä etenee. Voisin tässä syksyn aikana kertoa tänne kuulumisia aiheesta, ne varmasti monia kiinnostavat. Ja hei, jos sinäkin innostut lähtemään tähän haasteeseen mukaan, niin hienoa! Mitkä teidän tai sun perheessä on ne suurimmat kulut ruokalaskussa? Entä ne, joista olisitte valmiita karsimaan? Jaa ihmeessä ne meille muillekin! :)

Hyvästä ruoasta ja syömisestä aina yhtä iloisena,

Marissa

9 kommenttia artikkeliin ”KUN RUOKAKULUT YHTÄKKIÄ TUPLAANTUIVAT

 1. Riitta sanoo:

  Ihana ja oikeasti hyödyllinen postaus jälleen 😍

  Tykkää

 2. Laura Niemeläinen sanoo:

  Olipa taas kiva ja mielenkiintoinen postaus! :)
  Itse joudun tällä hetkellä yliherkkyyksien vuoksi jättämään sekä vehnän (gluteeni) ja lehmän maidon kokonaan pois ruokavaliosta. Tämän takia olisikin jännä seurata, millaisia muutoksia ruokalaskuun tulee. Ainakin heräteostospullat ja -leivät voi jäädä vähemmälle eikä juustoja tule osteltua, mutta gluteenittomat versiot monista tuotteista ovat toki kalliimpia. Kuitenkin kauraa ja tavallisia kasvipohjaisia tuotteita suosimalla uskon kulujen pysyvän ihan maltillisina. ☺️

  Tykkää

 3. Noopsa sanoo:

  Hah. Hörähdin juustokohdalle. Mieheni usein silmät pyörien katsoo kun lapan juustoa koriin ja sehän maksaa ihan kivasti. Mutta juustot on parhautta. Erikoisjuustot varsinkin. 😍

  Tykkää

 4. Karo sanoo:

  Kiva postaus, tällaisia lisää! :)

  Tykkää

 5. Heidi sanoo:

  Tosi samoilla linjoilla meilläkin! Samanikäiset lapset meillä ja meidän ruokalasku on pyörinyt siinä 350€:n kohdalla. Hyödynnetään usein kaupan viimeisen aukiolotunnin -60% alennusta, silloin ostetaan tosi paljon lihaa jotka pakastaan. Ni ihan vaan tolla meillä säästyy isot summat! Tarjoushaukka täällä hei, mut olen kyllä mielelläni tarjoushaukka kun rahaa säästyy niin kivasti :D

  Pari kk sitten syynäsin tarkemmin tota S-sovellusta. Ja ilahduin siitä että viimeisen 12kk aikana ollaan ostettu pyöreät nolla kauppakassia! Meillä aina autossa valmiina kassit mitkä otetaan mukaan kauppaan. Tämäkin säästää rahaa ja ennemminkin luontoa. Roskapusseja meillä jostain syystä aina kyllä on, pusseja tulee esim kirppisvaatteiden kaa tms. Ja veikkaampa että nyt vuoden aikana ollaan käytetty max 2 roskapussirullaa, vaippoja kun tulee jonkun verran 😅 ja noi roskapussirullat on ohuempaa muovia joten itse koen ne paremmaksi vaihtoehdoksi.

  Nää kaikki raha-aiheiset postaukset kiinnostaa tosi paljon! Innolla odotan :D

  Tykkää

 6. HENNA sanoo:

  Olipa hyvä kirjoitus 👍
  Meillä pyritään kiinnittämään jatkossa huomio tuohon suunnitteluun. Vähemmän kaupassa käyntejä, vähemmän heräteostoksia

  Tykkää

 7. Hedi sanoo:

  Meillä pakkanen tekee ison säästön myös, suosittelen isompaa sellaista. Sieniä, alesta ostettuja ruokia, marjoja, hedelmiä jotka olisi mennyt vanhaksi ynnä muuta kaikkea. :)

  Tykkää

 8. Heidi sanoo:

  Tosi samoilla linjoilla meilläkin! Samanikäiset lapset meillä ja meidän ruokalasku on pyörinyt siinä 350€:n kohdalla. Hyödynnetään usein kaupan viimeisen aukiolotunnin -60% alennusta, silloin ostetaan tosi paljon lihaa jotka pakastaan. Ni ihan vaan tolla meillä säästyy isot summat! Tarjoushaukka täällä hei, mut olen kyllä mielelläni tarjoushaukka kun rahaa säästyy niin kivasti :D

  Pari kk sitten syynäsin tarkemmin tota S-sovellusta. Ja ilahduin siitä että viimeisen 12kk aikana ollaan ostettu pyöreät nolla kauppakassia! Meillä aina autossa valmiina kassit mitkä otetaan mukaan kauppaan. Tämäkin säästää rahaa ja ennemminkin luontoa. Roskapusseja meillä jostain syystä aina kyllä on, pusseja tulee esim kirppisvaatteiden kaa tms. Ja veikkaampa että nyt vuoden aikana ollaan käytetty max 2 roskapussirullaa, vaippoja kun tulee jonkun verran 😅 ja noi roskapussirullat on ohuempaa muovia joten itse koen ne paremmaksi vaihtoehdoksi.

  Nää kaikki raha-aiheiset postaukset kiinnostaa tosi paljon! Innolla odotan :D

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: